Hygge
Bitcoins – Afløseren til fysiske penge?

Enden på det finansielle system, som vi kender det, og adgang til enorme narkotikamarkeder, hvor man kan handle helt og aldeles anonymt. Dette er blot nogle af de emner, som man hører Bitcoins omtalt i forbindelse med. Men hvad er Bitcoins egentlig? 

Hvad er penge egentlig?

Har du nogensinde overvejet, hvorfor du kan gå ned til den lokale købmand, give ham en flad 50’er og få en sixpack Tuborg til gengæld? Langt de fleste tager penge for givet og tænker ikke nærmere over de bagvedliggende kræfter, der driver hele vores finansielle system.

Penge er helt basalt det, som folk er villige til at modtage til gengæld for at afgive varer. Når købmanden tager i mod din 50’er og giver dig en sixpack Tuborg til gengæld, skyldes det, at I har en fælles forståelse for, at øllene og 50’eren har samme værdi.

penge laegges i en sparegrisBitcoins – Den hemmelighedsfulde digitale valuta

Troværdigheden til traditionelle banker har siden finanskrisen været i bund, og Bitcoins blev også skabt som en direkte konsekvens af finanskrisen. En fyr ved navn Satoshi Nakamoto besluttede nemlig i finanskrisens efterdønninger i 2009 at skabe en valuta, der gik udenom bankerne og det traditionelle finansielle system.

I stedet for at bygge på tillid til bankerne og systemet, skulle Bitcoins bygge på noget så troværdigt som matematikken, der i sin uvildige natur er så troværdigt, som noget overhovedet kan være.

Noget helt andet er, at bagmanden Satoshi Nakamoto med stor sandsynlig ikke er én person, men derimod en hel gruppe af mennesker, der blot bruger Satoshi Nakamoto som dæknavn. Interviews har man aldrig fået med ham (eller dem), og derfor er Bitcoins indhyllet i en hemmelighedsfuld tåge, da man reelt set ikke kan vide, hvilke intentioner bagmændene har med den digitale valuta.

Open source og kryptografi

Bitcoins er bygget på såkaldt open source og kryptografi. Denne åbenhed og matematikkens troværdige aspekt er med til at opveje den manglende troværdighed, som bankerne i det traditionelle finansielle system udgør.

Når du sætter dine penge i banken, har du garanti for, at du til hver en tid kan komme ind i banken og hæve dine penge til kolde kontanter - hvis ellers ikke, at bankerne er gået nedenom og hjem i en ny finanskrise. Her har Bitcoins sine fordele, da den digitale valuta går udenom bankerne og lægger alt frem på bordet til offentligt skue.

Bagsiden af medaljen

Kan man stole 100% på Bitcoins? Det er et af de helt store spørgsmål. Et andet stort problem er, at man ved brug af Bitcoins kan handle anonymt på nettet. Derfor er der opstået store handelsportaler, hvor hårde stoffer og alskens ulovlige ting og sager forhandles. Da det er umuligt at opspore de folk, der har brugt Bitcoins til at betale med, er det en helt og aldeles umulig opgave at finde frem til gerningsmændene i disse sager.

Hvor kan man handle med Bitcoins?

Når en større flok anser noget for godt nok at modtage til gengæld for at give varer væk, har vi pludselig en anerkendt valuta – og det er netop det, som Bitcoins er ved at bevæge sig hen i mod. Brugen af Bitcoins bliver mere og mere udbredt på nettet, men kan også bruges i nogle fysiske butikker. Endda nogle få i København. 

Hvad siger du? Skal du have vekslet nogle af din "rigtige" penge til Bitcoins?

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.