At være ung
Studievalg: Kunsten at vælge rigtigt

Unge bliver presset fra mange sider når det handler om uddannelse. Politiske reformer, forventninger fra forældre og ønsket om fremtidige jobmuligheder er bare nogle af de faktorer, der spiller ind, når de svære valg skal træffes.

Lærke Lykke Grønnebæk kommer her med hendes tanker om uddannelsessystemet ud fra de erfaringer Lærke har fra universitetet. Deltag gerne i diskusionen i det nederste kommentarfelt

en pige i uddannelse via fremdriftsreformenFremdriftsreformen

Unge skal hurtigt gennem uddannelsessystemet. Sådan lyder det ofte fra politikere, når snakken falder på Danmarks fremtidige arbejdsstyrke. Især efter fremdriftsreformen blev en realitet, er mulighederne for at styrke sine kompetencer tværfagligt og praktisk blevet dårligere. Det har ført til mere ensretning og mindre fleksibilitet.

For mange unge kan det være svært nok at træffe beslutninger allerede i folkeskolen, som sandsynligvis vil få stor betydning for resten af deres uddannelsesforløb og i sidste ende for deres liv. Forestillinger om ens egen fremtid kan i forvejen være svære nok at få til at gå hånd i hånd med ønsket om at gøre forældrene stolte. Og hvad med forventningen om relevante studiejobs og frivilligt arbejde? De bliver nødt til at køre sideløbende med fritidsjobbet i Netto, for at holde trit med kontoen, der konstant ligger og ulmer omkring den røde bundlinje.

Det hele ser altså ret sort ud for de unge. Eller gør det? Er det egentlig så hårdt som vi gør det til eller er vi bare blevet en flok utaknemmelige og forkælede curlingbørn, der ikke har noget begreb om, hvad arbejdsmarkedet kræver af os?

Krise eller ej? 

For en måned siden deltog jeg i et forløb på mit universitet, som overordnet skulle styrke mine kompetencer i arbejdslivet ved at bruge fremmedsprog på et højere akademisk niveau. Det var frivilligt og gav hverken ECTS-point eller fornemme titler. Til gengæld kommer der næste år til at stå på mit bachelorbevis, at jeg har en særlig profil i fransk og spansk, der gør mig i stand til at bruge sprogene både i forsknings- og arbejdssammenhæng.

Temaet for forløbet var det kritiske universitet og i den forbindelse var der en af mine medstuderende, der holdt oplæg om den forbitrede, og for hende, helt ufortjente retorik, der er omkring studerendes engagement. Men jeg kunne jo sådan set bare se mig omkring og konstatere, at vi var ni personer på kurset ud af flere hundrede, der havde fået tilbuddet.

Så måske bør vi studerende egentlig lade være med at have så ondt af os selv, og bare se at komme i sving. Vi har ret til gratis uddannelse, og oven i købet bliver vi betalt for det.

Udfordringen bliver så at få det hele til at gå op i en højere enhed. Jeg har selv haft flere kriser over, hvorvidt jeg har valgt den rigtige uddannelse, og hvad der skal blive af mig. Jeg er bestemt også tilhænger af stor fleksibilitet og mulighed for at opkvalificere sig. Men i bund og grund handler det vel om at følge sin mavefornemmelse og stole på den, og så derudover gribe alle de chancer vi har for at forbedre os undervejs. I sidste ende er alt jo, hvad vi selv gør det til. 

Læs også om, hvordan du kan spare penge på dine studiebøger.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.