At være ung
Det skal du vide omkring CV-skrivning inden du søger job
Det skal du vide omkring CV-skrivning

Når man er ung er der mange ting som der skal tages stilling til. Først og fremmest skal du finde ud af hvor du gerne vil gå i skole, hvilket arbejde du vil søge, hvem du er og meget mere. Der er en hel proces i at finde ud af hvad du kan og hvad du vil. Men hvordan skal du få mere joberfaring, hvis du slet ingen erfaring har?

Her finder du inspiration til dit næste CV

De fleste unge mennesker har ikke så meget erfaring med arbejde endnu. Måske har du haft et studiejob og ellers nogle små jobs her og der, men hvad hvis du bliver ved med at få afslag efter afslag? Jobmarkedet er ikke just det bedste i øjeblikket grundet pandemien, men det betyder ikke, at du ikke skal give det en chance. Du skal nok finde et arbejde som passer til dig, og som gerne vil have du kommer og arbejder for dem. Men det kræver at du våbner dig med tålmodighed, for det kan nogle gange godt være en ret så lang proces. Imens du venter så kan du tænke over, hvad du selv kan gøre for at fremme din egen jobsøgning. Mange mennesker mister potentielle jobmuligheder fordi deres CV simpelthen ikke er godt nok. Selvfølgelig er det ikke nemt at skrive et CV hvis ikke du har ret meget erfaring, men det er en god idé at øve dig i dette, for det kan være altafgørende. Det er de færreste af os som er eksperter i at skrive CV’er, så derfor kan du med fordel kigge på nogle CV-udkast for inspiration, på denne måde har du mulighed for at finde ud af hvad arbejdsgivere kigger efter.

Alle skal starte et sted, her har du din chance for at give et godt førstehåndsindtryk

Det er langt de færreste unge mennesker som har enormt meget joberfaring, men det behøver ikke betyde at du ikke har nogen jobmuligheder. Igen handler det i høj grad om hvordan du sælger varen, og hvordan du fremhæver de ting du kan, fremfor de ting du ikke kan. Måske har du endnu ikke prøvet at skulle lave et CV, og det er endnu en god grund til at tage et kig på overstående. Her får du ikke bare inspiration, men får mulighed for at se eksempler på, hvad et godt CV er. Alle mennesker skal starte et sted, og selvfølgelig er det ikke kun erfarne folk der har fået et arbejde. Det giver dog god mening at bestemte jobs som har nogle krav kræver noget erfaring, men du kan finde mange ufaglærte jobs, som hellere end gerne vil have dig som medarbejder. Mange jobs kræver nemlig ikke den helt store erfaring, men mere at du er åben for at lære, og god til at gøre hvad der bliver sagt. De fleste jobs er ikke ”svære”, men det handler om at være logisk tænkende og selv turde byde ind.

Sådan undgår du at begå dumme fejl

Som nævnt ovenfor, så er det vigtigt at du ikke har for stort et fokus på hvad du ikke kan, men nærmere et større fokus på hvad du kan. Hvis ikke du lister alt det du ikke har, men blot skriver de ting ned som du med sikkerhed kan sige at du kan og har gjort, så er der ingen der fokusere på alle de ting du ikke selv mener du kan. Mange af tingene kan du altid lære undervejs, men hvis du blot forklarer hvad du allerede har erfaring med, og hvad du selv mener du ville være god til, så er du kommet langt. Der er absolut intet i vejen med at kigge på andre CV’er for at finde noget inspiration. Hvis aldrig du har set et CV før, hvordan i alverden skulle du dog så vide hvordan du skulle lave et? En skabelon kan være god til at demonstrere hvad der er godt og skidt i et CV, så du selv undgår at begå disse fejl. Der er ingen grund til at begå unødvendige fejl, hvis du helt kan slippe for det, ikke sandt? Du er nødt til at lære om tingene et eller andet sted fra, og her har du en god mulighed for at blive klogere på et emne uden at skulle lave en masse dumme, unødvendige fejl undervejs.

Selvsikkerhed er vejen frem

Det er ikke nemt at være ung, der er mange valg der skal tages, og det er her vi drager mange af vores erfaringer. Men hvis du bare gør det så godt du kan, og lader dig inspirere af andre ting i ny og næ, så skal det hele nok gå. Du skal tro på dig selv og dine evner, for selvtillid er ganske attraktivt både overfor dig selv og potentielle arbejdsgivere. Det kan godt være du ikke er så selvsikker i det du skal lave, men det lærer du hurtigt! Hvis du bliver ved med at sige til dig selv at du ved hvad du laver og du nok skal klare det, så begynder du også med tiden at tro på det. Hvor der er vilje er der vej, og hvis du har skrevet et hammer godt CV og en god ansøgning, så skal du nok høre fra potentielle arbejdsgivere snarest, det kan du være helt sikker på. I linket finder du mange forskellige dokumenter, så det handler blot om at vælge en skabelon som du synes lyder god og lade dig inspirere.

Held og lykke!

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.