At være ung
Sådan skaber du et godt miljø for dit underliv

Reklame:

Skedesvamp er en meget naturlig lidelse, og ganske ufarlig. De fleste kvinder oplever en svampeinfektion i underlivet mindst én gang i livet, og der er derfor ingen grund til bekymring for, hvis du også får det. Men selvom det er meget normalt at opleve, er det stadig ubehageligt at have.  

Hvordan opstår skedesvamp?

Rent simpelt sagt skyldes skedesvamp en forstyrrelse i pH-værdien forneden. Forstyrrelsen kan skyldes mange ting, men de hyppigste er dog:

  • Stramme bukser og undertøj
  • Meget sex, især med forskellige partnere
  • Graviditet
  • Overdreven renlighed
  • Brug af bind og tamponer, uden jævnlig udskiftning
  • Diabetes

For at bedre forklare det, skal vi tilbage til fysik/kemi i folkeskolen, og tænke tilbage på læren om syre og baser. Miljøet i skeden er nemlig generel sur, og for meget tilføjelse af basiske elementer, som f.eks. sæd eller overdreven renlighed, kan forstyrre den naturlige balance. I husholdningen bruges baser til at neutralisere syrer, og det er netop det der skaber forstyrrelser i skedemiljøet.

Et tillukket miljø, som ved for stramme bukser eller trusser, eller ved daglig brug af bind og tamponer, kan dog også forstyrre miljøet i underlivet, da det kan forhindre fugten i at komme væk fra skeden. Det kan derfor være en god idé at ’lufte ud’ en gang i mellem, f.eks. efter at du har været i bad. Du er også særlig udsat for at få skedesvamp under graviditet, da dine hormonniveauer ændrer sig. De fleste gange kan infektionen behandles med at smøre en creme på området, men ved gentagende gange kan man i samarbejde med sin læge komme frem til anden behandling.

Du kan læse mere her.

Symptomer

Nogle symptomer du skal være opmærksom på er:

  • Det klør og/eller svier voldsomt omkring skedeåbningen, og du kan opleve ømhed, irritation og evt. et rødligt udslæt samme sted.
  • Hvidligt og tykt udflåd, der kan minde lidt om hytteost. Det lugter normalt ikke, og der behøver ikke at være mere udflåd end normalt.
  • Smerter og ubehag ved sex.
  • Det gør ondt når du tisser.

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det en god idé at søge til lægen. Som sagt er det ganske normalt, og der bør derfor ikke være nogen skam omkring at have skedesvamp. Det er dog bedst at få det behandlet, da det er ubehageligt for dig, og du kan komme til at smitte din partner. Mænd kan dog ikke smitte kvinder, og det er derfor ikke en kønssygdom. På sundhed.dk kan du opdatere dig på symptomerne, og hvordan du skal forholde dig, hvis du får skedesvamp.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.