At være ung
Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid?

Rigtig mange unge har det svært psykisk, og det er måske heller ikke så mærkeligt. Det er nemlig bestemt ikke nemt at skulle være ung. Det er en tid hvor alt forandrer sig. Lige pludselig er dynamikken mellem en og ens klassekammerater, venner, forældre og søskende fuldstændig anderledes. Det er som om de alle har forandret sig, men måske er det mest af alt en selv, der er ved at forandre sig. Det er i hvert fald uomtvisteligt, at teenageårene både kulturelt og biologiske er de år i vores liv, vi bruger på at finde ud af hvem vi er, og hvordan vi bør forholde os til resten af verden.

Derfor er ungdommen hård

Den slags er dog ingenlunde blevet lettere med tiden. Før i tiden var det nemlig forholdsvist nemt at finde ud af, hvem man var og skulle blive. Ens far var landmand, så selvfølgelig skulle man også arbejde på en gård. En far var smed, og så var det selvfølgelig den vej, man skulle gå. Livet var allerede blevet lagt ud foran en, og man skulle allerhøjest forholde sig til de andre fra de omkringliggende landsbyer.

 

Nu ligger hel verden tværtimod åben, og man kan sammenlignes sig selv med professorer fra USA, atleter fra Jamaica og supermodeller fra Australien. Det er da lige til at få dårlig selvtillid af. Eller er det selvværd. Forskellen på selvværd og selvtillid er ikke altid lige nem at finde frem til. Slet ikke i daglig tale, hvor vi ofte har det med at bytte rundt på dem. Både selvværd og selvtillid er dog noget, som mange unge mangler, og netop derfor kan det også sagtens svare sig lige at være skarp på definitionerne.

Selvværd og selvtillid

Egentlig er forskellen på selvværd og selvtillid dog forholdsvist lige til. Selvtillid handler om at have tillid til sig selv og sine handlinger. Har man altså dårlig selvtillid, er man bange for ikke at gøre det godt nok, hvad end det er sport, venskaber eller skolearbejde. Selvværd handler derimod, som ordet antyder, om følelsen af at være noget værd. Har man altså dårligt selvværd, synes man ikke kun dårligt om sine handlinger men også om sig selv. Det kan være enormt skadeligt i det lange løb, så styrk dit selvværd ved hjælp af dette link og lignende ressourcer, hvis du oplever det som et problem. Ungdomstiden bruger vi på at finde os selv, og hvis vi lever i en illusion om, at vi intet er værd, kan det være, at vi aldrig finder den, vi burde være.

 

Boost dit selvværd

Der kan være flere grunde til at ens selvværd og selvtillid er lavere end godt er, og heldigvis findes der talrige måder at give det et boost. Du kan finde bøger og artikler der kan hjælpe dig. Eller du kan finde et udviklingsprogram online, eller hvad med en coach. Boost dit selvværd og mød livets udfordringer med rank ryg, og mere energi.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.