Flytte hjemmefra
Mad på et SU-budget: Det er muligt, at få tid og råd til andet end pasta

Det så altid så nemt ud, da ens forældre stod for både indkøb og madlavning. Det kan godt komme som lidt af et chok for nogen præcist hvor mange penge og hvor meget tid, der skal bruges på madlavning om måneden. Her har du de fem vigtigste råd til at få styr på madlavningen, mens du er studerende og på SU:

1. Lav et budget

Det er vigtigt, at du laver et budget over hvor mange penge, du har til mad om måneden. Dine madvaner afhænger af mængden af penge, du har til rådighed! Hæv eventuelt dine mad-penge for en uge af gangen: det er lettere at overskue, hvor mange penge man har at gøre med, når man har dem fysisk i hånden.

2. Lav store portioner ad gangen

Tid er ikke altid det, man har mest af, når man er studerende. Ved at lave store mængder af mad slipper du for at kokkerere hver dag – f.eks. kan en ordentlig gryde chili con carne let dække et par måltider eller tre. Har du ikke lyst til at spise det samme tre dage i streg? Så kan du bare fryse maden ned og tø det op den dag, det virker fristende igen.

3. Benyt dig af din fryser

Som sagt kan du fryse store portioner af mad ned for at variere din kost, men fryseren er også din ven af andre grunde. Når man kun er en person, så er det svært at få spist et helt rugbrød, inden det bliver for gammelt – og mad-spild, det er noget, vi hader som fattige studerende. Frys halvdelen af rugbrødet ned, så det kan holde sig længe nok til, at du kan få det spist.

4. Smid ikke dine rester ud

Så du brugte creme fraiche til din guacamole i går? Brug resten til at lave en tærte i dag! Der er ingen grund til at smide madrester ud, når du kan planlægge dine måltider sådan, at resterne bliver brugt. Kogte kartofler den ene dag kan snildt blive brugt til biksemad den næste.

5. Jagt tilbud

Bare fordi man er fattig studerende, så behøver man ikke nødvendigvis at gå på kompromis med økologi og kvalitet - det gælder bare om at holde godt øje med de gode tilbud. På en SU er der ikke altid råd til at tænke over, om agurken kommer fra Danmark eller Spanien, men det er muligt spise godt! F.eks. så sætter mange butikker kød-priserne ned om aftenen, og det er her muligt at gøre sig et godt kup. Er kødet tæt på sidste salgsdato? Smid det i fryseren eller tilbered det med det samme. 

Der findes masser af kogebøger om nem - og billig mad. Internettet er også din ven, når det kommer til opskrifter. En af mine favoritter er pitabrødspizzaen, for den er super nem at lave og vildt lækker: Du tager et pitabrød og påfører det et lag af ketchup (Det har vi alle stående i køleskabet!). Dernæst tilføjer du mozzarella, peperoni og oregano og giver så pizzaen et par minutter i ovnen. Bum! Du har en minipizza på ingen tid. Disse er også oplagte til madpakken.

Ønsker du mere viden om det at lave mad på en SU, så se også CopenhagenUniversity’s video om samme emne: 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.