Flytte hjemmefra
SU-lån er dyrere end, mange unge tror

Det kan godt være, at mor og far ikke skulle betale renter på deres SU-lån før efter, at de var færdige med studiet, men det skal du desværre.

penge i sparegrisSkal du på udlandsophold og mangler lidt ekstra penge til egenbetalingen ved siden af dit stipendium? Eller bor du blot i en dyr lejlighed, men kan ikke overskue eller finde et studiejob?

Et SU-lån kan være vejen frem for dig, men det er vigtigt, at du husker på, at pengene altså skal betales tilbage igen – og at der hele tiden løber renter på din gæld! 

Engang skulle studerende ikke betale renter på deres SU-lån mens, at de var under uddannelse, men sådan fungerer det desværre ikke længere. Mens du er under uddannelse, så har du en rentesats på 4%.

Det maksimale lånebeløb pr. måned er 2.987 kr. (skattefrit), men du kan låne mindre, og du bestemmer selv i hvilke måneder, du ønsker pengene udbetalt. Der forekommer ingen stiftelsesomkostninger ved SU-lån.

 

Nedenfor har jeg lavet et eksempel på en 3-årig låneplan vha. Anonyme Poul, som er en opdigtet person:

Anonyme Poul påbegynder sin 3-årige bacheloruddannelse 1. januar 2014. Poul låner og får udbetalt 2.987kr. hver måned i 2014 og har derfor pr. 1. december 2014 fået udbetalt 35.844kr i SU-lån ved siden af sin SU. Der tilskrives renter på dit SU-lån hver måned med begyndelse måneden efter første udbetaling.

Efter 1. år: Anonyme Poul skylder derfor nu 35.844kr + 786,19kr i renter, altså 36.630,19kr til staten.

Poul har endnu 2 år tilbage på sin bachelor, så han vælger at fortsætte med at optage SU-lån på 2987kr. hver måned.

Efter 2. år: Den 1. december 2015 skylder Anonyme Poul derfor 71.688kr + 3.064,75kr i renter, altså 74.752,75 til staten.

Efter 3. år: Den 1. december 2016 skylder Anonyme Poul hele 107.534kr + 6.894,50kr i renter, altså 114.428,50kr til staten.

Tænk dig om før du låner!

De 2.987kr om måneden virker måske ikke som meget mens, at man får dem udbetalt, men efter et par år kan man have stiftet sig en omfattende gæld. SU-lån er rigtigt nok en af de billigste måder at låne penge på, men stift kun gæld, hvis det er absolut nødvendigt. Tilbagebetalingen af SU-lånet starter når, du er færdiguddannet, og tilbagebetalingsperioden afhænger af størrelsen på dit lån (7-15år).

Du kan dog allerede betale af på dit SU-lån, mens du er studerende, hvis du skulle få lyst til og mulighed for dette. Når dit uddannelsesforløb ophører ændres renten på dit SU-lån således at den svarer til diskontoen (Nationalbankens ledende rentesats som pt. er på 0,0%, men som kan stige i fremtiden) + 1%.

Du vil blive oplyst om hvornår, at du skal til at betale af på gælden, men kan forvente, at tilbagebetalingen vil begynde 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. Det er træls at betale af på penge, som man allerede har brugt – så sørg for så vidt muligt kun at bruge dit SU-lån på de nødvendige og studierelaterede ting.

Du kan læse mere om SU-lån på SU’s hjemmeside her, og hvis du ønsker at optage et SU-lån, så kan du læse om låneplaner her.

Se dit SU-lån og betal af på det på Borger.dk via dette link.  

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.