Sundhed
Fra januar slankekur til sund livsstil

Januar er så småt gået i gang, og mange kæmper nu en brav kamp med deres nytårsforsæt. Januar er jo måneden hvor vi allesammen gerne skulle blive både slankere, mere effektive og mere succesfulde, ikke sandt?

Vi kender nok allesammen godt den lidet succesfulde rate af nytårsforsæt, som rent faktisk overholdes. Vi vil nemlig allesammen gerne optimere vores såkaldte sunde livsstil, men anvender ikke værktøjer, der henvender sig til en livsstil, men i stedet en hurtig januar slankekur.

Grønt og håndvægte

Hvad er en livsstil?

Resultater er, som alt andet, relative. Hvis du blot ønsker at tabe de 1-2 kg. som du måske føler, at du har taget på efter julemånedens alkohol og chokolade forbrug, så kan en januar uden sukker og hvidt brød fungere fint for dig.

Men har du et ønske om et større vægttab, et opgør med nogle destruktive vaner i hverdagen eller vil du bare gerne i gang med noget motion, så er det altafgørende for dine resultater, at du ikke lægger for hårdt ud. 

Et resultat bestående af et 10 kilos vægttab, rygestop og et fitnesscenter medlemskort, der brænder mere et dit dankort gjorde i december, kommer ganske simpelt ikke på de 4 uger, som januar varer. Du sætter dig selv op til en fiasko.

"Varige livsstilsændringer" lyder langt mindre sexet end "hurtige resultater", men det kan til gengæld give dig, hvad du gerne vil have. Det sker bare ikke ligeså hurtigt.

En livsstil er karakteriseret ved vane. Det du gør hver eneste dag. Har du i 10 år spist sukker stort set dagligt, så er sukker en del af din livsstil - også selvom du ikke ønsker det eller tænker over det. Skal sukker ud af din livsstil, og nærmere være en sjældenhed, skal du dermed gradvist begrænse dit indtag af sukker.

Prøv med 2-3 gange om ugen at holde sukkerfri dage, find alternativer til dine yndlingssnacks og find øvelser, der kan lede tankerne på noget andet, når trangen til sukker kommer.

Hvad betyder sund?

Begrebet "sundhed" spænder vidt og kan dække mange af livets aspekter. Om det handler et rygestop, et vægttab eller et ønske om at leve mindre stresset, så er det knyttet til en idé om at "være sundere". 

Der er ingen andre i verden, som kan definere, hvad sundhed betyder for lige netop dig. Måske er det sundt for dig at undgå sukker en enkelt dag om ugen, hvis du er vant til at spise sukker hver dag. Måske er det sundhed for dig, at dyrke motion 1-2 gange om ugen, hvor andre træner 5-6 gange om ugen. 

Der findes intet svar, men der findes sammenligninger, og de er uheldige, hvis du gerne vil nå dit mål om en sundere livsstil. Ved at tage udgangspunkt i andres startpunkt, glemmer du dig selv og hvor du starter. Og hvem vinder så?

Det bedste råd til at kickstarte en sund livsstil er, at gøre dig dine egne mål og resurser klart. Skriv ned hvor du starter, hvad du gerne vil opnå på længere sigt og skriv delmål. Det er vigtigt med mindre mål at se frem til, så udfordringen om de eksempelvis 10 kilos vægttab eller 5 gange ugentlige fitnessbesøg, ikke synes uoverskuelig.

Alle kan starte på en slankekur i januar, men de færreste kan slå koldt vand i blodet og omvende deres nuvundne motivation til en sund livsstil. Men det KAN lade sig gøre!

Læs nytårsfortsæt du rent faktisk kan overholde lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.