At være ung
Gå ikke glip af at sige nej

Vi lærer, at vi skal sige ja. Ja til at tage en chance, ja til eventyr, ja til kærligheden. Ja, ja, ja.

Vi lærer, at vi skal være positive og åbne over for nye ting; at vi skal være Jim Carrey’s ”Yes Man” med et ’ja’ som vores hovedreplik.

Og det er jo også en meget fin tanke – teoretisk set. Men når først vi har lært at sige ja til det hele, så bliver det hurtigt en vane… og en dårlig én af slagsen.

For i vores moderne tid, hvor man kan lave aftaler på tværs af tid og rum, kan det med at skulle sige ja til det hele, faktisk blive lidt af et problem.

Sociale medier

Pludselig skal vi være up-to-date på mindst ti forskellige sociale medier. Vi skal være med til alle sociale begivenheder, fester, caféaftener og fredags-”øl-smagninger” på studenterbaren. Vi skal nå at ses med alle vores 587 Facebook-venner. Og vi skal samtidig være en flittig studerende eller medarbejder, som møder til tiden og altid har styr på det hele. Alt dét med 24 timer i døgnet. 

Med sådan et heftigt program, bliver man naturligvis nødt til at prioritere og sige nej engang imellem – ellers vil man da gå ned med stress… ikke sandt? Men alligevel kan man føle et stigende pres for at være med på beatet og forsøge at nå det hele; for man vil jo nødigt gå glip af noget.

I takt med at vi har fået muligheden for at lave det hele, har vi mistet muligheden for at sige nej til noget som helst.

Det moderne udtryk Fear Of Missing Out (FOMO) beskriver den følelse af, at man er bange for at andre oplever noget sjovt eller meningsfuldt, mens man ikke er med. Man er bange for, at andre har den fedeste fest, mens man selv sidder derhjemme og spiser fredagsslik foran fjernsynet. Man er bange for, at ens bedste venner pludselig bliver andres bedste venner, fordi man har haft lidt for travlt til at hænge ud på det sidste. Eller måske er man bange for, at hvis man ikke finder et studierelevant job som alle andre, så kommer ens CV til at ligne en gammel mølædt lap papir, der ender i samtlige potentielle arbejdsgiveres ubarmhjertige makulator.

Uanset hvad man frygter at gå glip af, så er det helt sikkert, at ingen slipper uden om FOMO-epidemien. For når man hele tiden kan holde sig opdateret med hvad alle andre laver, så vil der altid være én, der (ser ud som om de) har det sjovere end dig. Så det er da bare om at følge med! Men at skulle nå at gøre alt, hvad der ser sjovt ud, er nogenlunde ligesom at tage løbesko på - og derefter spurte efter en Ferrari på en motorvej. Det er et kapløb, man ikke kan vinde.

Og der holder ikke op med at være en masse spændende ting, vi kan sige ja til. Med den digitale verden vi lever i, vil der altid være noget at lave. Vi kan blive ved med at løbe rundt i hamsterhjulet, og det vil aldrig holde op med at snurre rundt – medmindre vi sænker farten og træder ud. Bare engang imellem.

Jeg mener selvfølgelig ikke, at man skal være en sur som en sok, der ligger sammenkrøllet og ensom i et hjørne hver weekend og aldrig har lyst til at carpe en eneste diem. Naturligvis skal man være positiv og åben over for oplevelser og nye ting. Men vi skal huske, at det er i orden at gå glip af noget engang imellem; at det er i orden at sige nej tak til nogle aftaler, og ja tak til en pause ind imellem. For man kan ikke køre med klatten, hvis man er kørt helt ned. 

Det kræver mod at sige ja. Men måske kræver det et endnu større mod også at turde sige nej.

Og vi skal altså lære at sige nej. Nej til at stresse, nej til at skynde os, nej til at lade os styre af vores kalender. 

Så hvis du føler, at du er lidt stresset og kæmper for at følge med en verden, der bevæger sig i et hæsblæsende tempo, så prøv det dér med at sige nej tak lidt oftere - det er noget, du ikke vil gå glip af.

 

Vil du læse mere om 'fornøjelserne' ved FOMO? Så læs videre her: Så tryk dog "Deltager"!

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.