At være ung
Hvordan du kommer dig over en dårlig karakter

Det nye skoleår er startet - og med det kommer de anticiperede (og ofte frygtede) karakterer. De møder dig i form af alt fra prøveresultater til standpunktskarakterer og lægger ofte hårdt pres på de studerende. Uanset om du er superstudent eller lige er dumpet i din prøve i integralregning, oplever alle før eller siden at få en karakter, de føler sig skuffede over. Her er en guide til, hvordan du bedst kommer videre oven på en dårlig karakter.

Tag en dyb indånding!

Inden du hyperventilerende går i panik og brænder din prøve i et forsøg på at håndtere sorgen over dit 02, så tag lige en slapper - og gerne et par dybe indåndinger. Selvom det kan være en kæmpe skuffelse med en dårlig karakter, så er det ikke verdens undergang.

Nogle gange har man misforstået opgaven, andre gange har man måske forventningerne skruet lidt for højt i vejret. Men husk: Én dårlig karakter er næppe dommedagen for din akademiske karriere.

Dreng studerer

Du er ikke Palle alene i verden

Nogle gange, når man har fået en dårlig karakter, kan man høre sine klassekammerater juble i baggrunden og skyde med konfetti. Men ofte er klassekammeraterne med topkarakterer langt fra at være en majoritet. Sommetider har størstedelen af klassen fået dårlige karakterer. Det kan f. eks. være det har været vanskelig opgave, eller læreren er mere rundhåndet med bundkarakterer end sine kollegaer. Men de fleste, som har fået en skuffende karakter, har det bare med at gå mere stille med dørene.

Det kan dog være rart at snakke om sin karakter med nogle af de andre, der heller ikke har fået en karakter, de har lyst til at skrive hjem om – enten for at lære af hinandens fejl eller bare for at få afløb for frustrationerne.

Lær af din karakter

Selvom du mest af alt har lyst til at rive din dårlige prøve i stykker, så prøv at tage lærerens noter til dig (så kan du altid køre papiret gennem køkkenkværnen senere). Det er vigtigt, at du ikke bare får en negativ oplevelse, men i stedet forsøger at lære noget til næste gang, I har prøve. Læs din lærers kritik grundigt igennem – og hvis du ikke har fået noget respons, så spørg endelig efter konstruktiv kritik. På den måde forbedrer du dig fagligt og, i stedet for at komme helt ned i kulkælderen over en dårlig karakter, oplever du at blive dygtigere og dygtigere. 

Husk på at det bare er tal

En dårlig karakter kan føles som en ordentlig lussing, hvis du har brugt lang tid på opgaven og havde forventet mere. Dette gælder også den flittige studerende, der altid får 12, men ”kun” har fået 10 denne gang. Alle har forventninger ud fra deres sædvanlige præstationer, og selvom et 10-tal er årsag til jubel for nogen, kan det sagtens være en skuffelse for andre. Men det er vigtigt - uanset hvilken karakter du har fået - at huske på, at karakterer bare er tal, der ikke handler om dig som person.

Nogle gange handler det bare om, at du lige havde en dårlig dag, da du skrev opgaven, eller en sur lærer, der har 30 afleveringer at rette til langt ud på natten. Det lyder måske sukkersødt, men i sidste ende har vi alle gode kvaliteter, som ikke kan vurderes ud fra en tal-skala. Så hæng ikke for meget fast i én enkelt karakter – bare rolig, der skal nok komme flere.

Se også: Sundere vaner, giver dig bedre karakterer i skolen.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.