Sundhed
Sundere vaner kan gøre dig bedre i skolen

Der er vist ingen af os, der ikke kender de lange, ulidelige dage, der indimellem kan være i skolen. De dage hvor intet hænger fast, og man bare sidder og stirrer ud i luften, eller ind i computerskærmen. Vi har alle sammen været der. Nogle af os har bare tendens til flere af den slags dage.

Den gode nyhed er, at du selv har mulighed for at arbejde dig ud af den tendens! Dine vaner kan nemlig gøre stor forskel for, hvordan du klarer dig i skolen.

Daglig motion gør dig klar i hovedet

De to primære grunde til, at vi har svært ved at tage viden til os er, at vi er trætte og ikke kan koncentrere os. Heldigvis kan der gøres mange ting for at forbedre netop de to ting.

Første punkt på dagsordenen er motion, og gerne dagligt. Mange undersøgelser viser, at motion blandt mange ting øger indlæringsevnen, forbedrer koncentrationen og evnen til at huske bedre. Den bedste effekt kommer, hvis du får motion hver dag. Derfor er et oplagt forslag at cykle eller gå i skole/på arbejde. Fysisk aktivitet udløser blandt andet de to hormoner endorfiner og dopamin, som giver os en følelse af velvære, og gør os mere vakte og vågne. Desuden starter du og slutter dagen med et godt skud frisk luft og dagslys, som også er ekstremt vigtigt for vores energiniveau.

Tænk over, hvad du spiser

Dine spise- og drikkevaner har enorm betydning for dit energiniveau. Derfor skal du af med de usunde vaner, og i gang med at spise det mad, der holder energien høj dagen igennem. Start med en sund, nærende morgenmad, som du kan finde inspiration til her.

Når du vælger din frokost, bør du ligeledes gå efter et godt måltid bestående af nogle gode kulhydrater fra fuldkorn og grøntsager, noget kød og lidt godt fedt i form af hjemmelavet pesto, avocado eller nogle nødder. Det vil give dig et godt skud længerevarende energi.

Mellemmåltider er en god måde at holde energien høj på. Det er dog vigtigt, at du ikke prøver at bekæmpe trætheden med sukker og tomme kalorier. Det giver kortvarig energi, og hvis du spiser for meget, kan det give bagslag, så du ender med at blive endnu mere træt.
Spis i stedet et stykke frugt og nogle nødder, eller et stykke knækbrød med lidt pålæg. Sørg desuden altid for at have en flaske vand med dig, så du får nok at drikke i løbet af dagen. Mangel på væske kan give dig både koncentrationsbesvær og hovedpine.

Søvn er selvfølgelig altafgørende

Om man vil indrømme det eller ej, er det svært at holde energien høj dagen igennem, hvis man ikke får sovet nok. Jeg ved godt, hvor svært det til tider kan være at prioritere søvnen, men realiteten er altså, at vi bliver meget mere produktive, effektive og opmærksomme, når vi har sovet nok. Der er faktisk så mange fordele ved at få sovet nok, at det ikke kan betale sig andet. Det kan du alt sammen læse om her.

 

Så hvis du vil have mere energi i hverdagen, bliver du altså nødt til at investere i dig selv med god søvn, motion og sundere kostvaner. Det vil gavne dig nu, og ikke mindst i det lange løb!

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.