Sundhed
Kulhydrater - Genial energikilde eller synderen over dem alle?

Der er mange associationer med kulhydrater. Atleter og sportsudøvere tænker måske på den hurtige energi, de har brug for, for at kunne yde deres bedste. Folk der er hyppige brugere af forskellige kure har måske en opfattelse af, at kulhydrat er den værste synder i regnskabet.

Det er let at blive påvirket af medierne, og jeg skal være ærlig at sige, at mit syn på kulhydrater i lang tid har været forholdsvist negativt. Det er dog vigtigt at huske på, at ikke alle kulhydrater er dårlige. Der er mange kilder og nogle er (meget) bedre end andre.

Vi har brug for kulhydrater, der kan give vores krop energi i hverdagen, ikke kun i forbindelse med træning. Hvis du går efter de rigtige kulhydrater, er der dog masser af fordele at hente.

Mange glemmer, at frugt og grøntsager er kulhydrat-kilder. De indeholder masser af kulhydrater, samtidig med, at du får tilført masser af vitaminer, mineraler, fiber etc. Du får tilført masser af gode næringsstoffer, uden at få en masse junk med oveni, kalorieindholdet er lavt… Ja, listen over fordele ved at spise grønt og frugt er lang. Så lad det fylde en god del af dit daglige mad-indtag. Så er du allerede godt på vej mod en sund livsstil.

Fuldkornsprodukter, så som rugbrød, er en rigtig god kilde til fiber og er noget, der hjælper med at holde vores blodsukker stabilt, netop fordi det er fuldkorn. 

De forbudte kulhydrater

De kulhydrater vi derimod bør holde os fra er de raffinerede madvarer. Det inkluderer hvidt brød, pasta, (hvide) ris og alt sukkerholdigt så som sodavand, slik, kage (især de masseproducerede fra supermarkedet). Disse ting påvirker vores blodsukker på en negativ måde og tilfører ikke noget godt til kroppen. Det er disse ting, der kan være medvirkende til overvægt, da de ikke har en særlig høj mætningsværdi.

Der findes også nogle stivelseholdige madvarer, som mange desvære overser. Det drejer sig om kartofler og rodfrugter, som pastinakker, rødbeder, jordskokker gulerødder etc. Selvom de indeholder stivelse, som mange nok associerer med noget negativt, har de altså en rigtig høj mætningsværdi og kan derfor være et fantastisk supplement til pasta og ris. Samtidig indeholder også disse masser af vitaminer og mineraler.

Hvad må jeg spise?Når det kommer til fuldkornsprodukter, skal man være meget påpasselig med, hvilke produkter, man vælger i supermarkedet. Selvom noget hedder ”fuldkorn”, er det ikke nødvendigvis et godt produkt. En god rettesnor er at kigge på indholdsfortegnelsen. Den ingrediens der står først på listen, er også den, der findes mest af i produktet.

Rugbrød, kartofler og rodfrugter, som før nævnt, samt havregrød, grøntsager og frugt bør være dine primære kilder til kulhydrat.
Danmark er et land af pasta-spisere. Kartofler bliver valgt mere og mere fra til fordel for pastaen eller risene. Det er synd og skam, for kartofler har langt højere mætningsværdi for antallet af kalorier, sammenlignet med pasta og ris. Så gør nu jer selv den tjeneste at skrælle nogle kartofler og skære nogle grøntsager i stedet. Det tager ikke længere, end den tid du venter på, at pastaen er kogt.

Fylder du op med de gode kulhydrater, er der bestemt ingen grund til at være bange for dem. Men vogt dig! Det kan være en jungle at finde rundt i.

Tænker du over, hvilke kulhydrater, du spiser i din hverdag?

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.