Af Redaktør
Light og Zero er det nye sort inden for sodavand. ”Så tager jeg ikke på, hvis jeg får lyst til en sodavand” siger mange. Men er det faktisk sundere at drikke light-sodavand? Debatten er stor og forskerne er nærmest delt 50-50.
Aspartam er et kunstigt sødemiddel, der søder op til 200 gange mere end sukker, hvorfor man kun behøver det i meget små doser. Udover aspartam findes en række kunstige sødemidler, Acesulfam-K, Saccharin etc., som bruges til at søde sodavand, tyggegummi, slik og fødevarer.
De kunstige sødemidler bliver mere og mere udbredt, og er faktisk ikke så nemme at undgå. Det er for eksempel endnu ikke lykkedes mig at finde tyggegummi uden kunstigt sødestof i butikkerne.
I 1980 søgte producenten af aspartam om at legalisere brugen af stoffet hos FDA – Food and Drug Administration. Det blev i første omgang afvist, da man havde fundet indikation for, at aspartam kunne fremme hjernetumorer.
I 1981 ansøgte man igen lige efter, at der var kommet en ny kommissær i FDA, Arthur H. Hull Jr. Mange mener, at han blev betalt for at tvinge godkendelsen af aspartam igennem. Men på trods af de mulige økonomiske interesser, blev godkendelsen aldrig trukket tilbage.
Hvad sker der, når man indtager aspartam?
Aspartam er blevet sat i forbindelse med alt lige fra hovedpine, humørsvingninger og forhøjet blodtryk til depression, kroniske smerter, for tidlig fødsel, vejrtrækningsproblemer, Alzheimer, og cancer flere steder i kroppen.
Ydermere tror mange, at kunstige sødestoffer skulle få os til at tabe os. Tværtimod ses det, at aspartam øger vores sultfornemmelse og desuden vænner vores smagsløg til, at maden skal være sød. Det får os, i det lange løb, til at spise sødere mad og mere af det.
Fakta er også, at aspartam før i tiden stod på Pentagons liste over kemiske våben.
Desuden bliver aspartam omdannet til methanol – træsprit – når det varmes op over 35 grader. Menneskers kropstemperatur er som bekendt 37 grader.
Dog mener mange, at de mængder, vi indtager, er så små, at de ikke har indflydelse på vores helbred. Så der er ingen grund til at bekymre sin om det.
Personligt vil jeg hellere have noget, der er naturligt, også selvom det betyder, at jeg engang imellem drikker en sodavand med sukker. Lad det være et bevidst valg, hvis du har lyst til at forkæle dig selv. Du kan nemlig ikke snyde din krop, bare fordi det hedder light.
Når noget lyder for godt til at være sandt, er det det som regel også. Spørger du mig, vil jeg bevæge mig langt udenom aspartam. Godt nok er forskerne delt, men mange af de undersøgelser, der viser, at aspartam ikke er sundhedsfarligt, er finansieret af industrien, dvs. dem der ejer og producerer aspartam.
Et alternativ til disse kunstige sødemidler kunne være Stevia, et naturligt sødemiddel.
Men igen, alt er relativt. Kan fødevarer med sødemidler siges at være sunde for os? Det kommer an på, hvad du sætter det op imod. Er en Cola Zero, eller saftevand sødet med Stevia, ligeså sundt som et glas vand, bare fordi der ikke er kalorier i nogen af delene?
Nej, find hellere gode, rigtige alternativer til al det kunstige. Det er sund fornuft, at naturlig mad og ingredienser er bedre for kroppen end noget, der er skabt i et laboratorium.