Sundhed
En god tur i byen UDEN, at kroppen lider overlast?

En god tur i byen uden, at kroppen lider overlast


Jeg tror de fleste af os har fortrudt aftenens bytur dagen derpå, når vi ligger derhjemme og har ondt af os selv og problemet med verden er, at McDonald’s ikke tilbyder udbringning. Gang på gang får vi for meget at drikke – og vi kan se frem til en hangover næste dag. Det bedste, men også kedeligste råd er selvfølgelig ikke at drikke. Og selvfølgelig er mådehold altid en god rettesnor, men der er faktisk nogle nemme tricks, der kan komme tømmermændene lidt i forkøbet, selvom man har nydt en vild bytur.

Hvorfor får jeg tømmermænd?

I september var jeg på pubcrawl med min nye klasse, og aftenen sluttede med, at min veninde tvang mig til at drikke noget, der lignede 1-1½ liter vand. Næste dag havde jeg det mod al forventning fint! Vi producerer alle et hormon, der hedder ADH – anti-diuretisk hormon – som styrer, hvor meget vi tisser.

Når kroppen mangler vand, producerer vi ADH, hvilket får kroppen til at holde på vandet. Alkohol hæmmer produktionen af dette hormon, så vi tisser mere og oftere, også kendt som partyblære, hvilket resulterer i dehydrering.

Mange har sikkert hørt rådet om at drikke et glas vand for hver genstand, man indtager, men det er nok ikke lige midt i drukspillet, at man husker at tage et glas vand. Derfor vil jeg hellere foreslå, at du drikker 3 store glas vand, lige inden du går i seng. Du er dehydreret, så bare rolig, du tisser ikke i sengen. Og fortsæt endelig næste dag med at drikke masser af vand!

Undgå tømmermænd

Alkohol irriterer mavesækken og øger produktionen af mavesyre og galde. Det er derfor, vi ligger næste dag med kvalme og dårlig appetit. Start en bytur med et godt, solidt måltid mad for at modvirke den hurtige optagelse af alkoholen. Og selvom fedt er det essentielle her, betyder det ikke pizza og chips. Spis masser af sundt fedt i stedet – for eksempel laks, avocado, nødder, hjemmelavet pesto og lignende.

Dagen derpå kan fastfood være fristende, fordi det er saltholdigt, og salt binder vandet i kroppen. Men drop junk på vejen hjem fra byen og spis i stedet noget andet saltholdigt – som for eksempel nogle nødder, kiks eller et stykke rugbrød med kødpålæg og ost.

Til morgenmad er skyr sammen med en banan og mandler godt. Det er et let og sundt måltid, og skyr har masser af gode mælkesyrebakterier. Undgå juice og frugter med højt syreindhold, så syren ikke irriterer din mave. Skyr neutraliserer mavesyren.

Så du kan roligt gå i byen og skeje ud engang imellem uden at ligge halvdød i flere dage, hvis bare du tager dine forholdsregler.

Se mere om sunde apps.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.