Af Redaktør
Det gode fedt? Bliver man ikke bare tyk af at spise fedt? Fedt er de sidste mange år blevet udskældt og har fået skylden for vores overvægt og livsstilssygdomme. Heldigvis er vi igen ved at få øjnene op for, at det nok ikke er tilfældet.
Fedtsyrer er super vigtige for hele vores system. En stor del af vores hjerne består af essentielle fedtsyrer, ligesom cellevæggene har brug for fedt til at holde sig smidige og dermed kan optage næringsstoffer fra maden.
Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilket fedt vi spiser. Det skal være det gode fedt, og netop det er der meget diskussion om. Det er en kompliceret jungle, fordi der findes mange forskellige slags fedt, og sammensætningen og behandlingen af disse har helt afgørende rolle for, om de er sunde eller ej.
Vi har brug for de essentielle fedtsyrer – fedtsyrer, vi ikke selv kan producere, og derfor skal have gennem kosten. De to essentielle fedtsyrer hedder alpha-linolensyre og linolsyre, bedre kendt som omega-6 og omega-3.
Omega-3 finder man i fisk, skaldyr, tang, alt godt fra havet, samt i hørfrøolie.
Omega-6 findes i fødevarer fra dyr og planteolier. Kød og mælkeprodukter fra økologiske dyr har desuden også mange omega-3-fedtsyrer, hvorfor man bør gå efter økologiske varer.
Man kan følge et par simple regler for at få det gode fedt:
- Få de gode fedtsyrer fra fødevarer, som for eksempel avocado, nødder og frø (usaltede) og masser af fed fisk (gerne økologisk, så man undgår for meget kviksølv etc.).
- Undgå fastfood. Der bruges ofte dårligt fedt, og når det varmes op, opstår der transfedtsyrer, som fremmer risikoen for åreforkalkning, blodpropper og hjerte-karsygdomme.
- Undgå planteolier med højt indhold af omega-6, som solsikkeolie, sojaolie, vindruekerneolie og majsolie. De kan ikke tåle at blive varmet op til stegetemperatur. Faktisk allerede under produktionen bliver de varmet så meget op, at de begynder at danne de dårlige transfedtsyrer.
- Brug stabile fedtkilder til at stege i. Kokosolie og økologisk smør er stabile fedtkilder selv ved høje stegetemperaturer, dvs. at deres kemiske sammensætning ikke ændrer sig så let og derved ikke danner transfedtsyrer.
- Brug ekstra jomfruolivenolie. Olivenolie har et højt indhold af omega-9 fedtsyrer. Det er en god olie at bruge over salater og den mest stabile olie at stege i. Det er vigtigt, at man går efter god kvalitet, da mange af de billige produkter desværre blandes med olie af dårlig kvalitet. Derfor er en god tommelfingerregel at gå efter jomfruolivenolie, der koster mere end 50 kroner pr. halvliter. Køb gerne olivenolie i mørke flasker, da lys får olien til at harske hurtigere.
- Hvis du køber rapsolie, skal det være koldpresset og må ikke bruges til madlavning. Varmpresset rapsolie varmes op til meget høje temperaturer under produktionen og denne proces ødelægger de gode komponenter i olien og danner transfedtsyrer.
Tænker du over, om du får for meget af det dårlige fedt?