Sundhed
Spis dig til mere energi og overskud

Vi kender alle sammen de dage, hvor det bare er umuligt at trække sig ud af sengen, og dagen føles som en evighed. Man er fuldstændig drænet for energi, humøret er ikke det højeste, og det eneste, man har lyst til, er at lægge sig under dynen og blive der!

Men bare rolig! Hjælpen er på vej. Vi har nemlig selv stor indflydelse på vores energi-niveau, og det er nemt at få mere overskud.

 

Giv din kost en overhaling

Er du typen, der lægger dig på sofaen, når du kommer hjem fra arbejde? Og bliver du der gerne resten af dagen, fordi du simpelthen er for træt til at give dig til noget? Så bør du måske kigge lidt på din kost. Den rigtige kost har nemlig enorm indflydelse på, om du føler dig dvask og træt, eller du er sprængfyldt med energi og er klar til en ny dag.
Her er en række forslag til, hvordan du kan justere din kost til at give dig mere energi:

Spis flere gange om dagen: En nem måde at holde dit energiniveau oppe hele dagen, er ved at spise flere små måltider om dagen. Hvis du spiser ca. hver 2-3 time, tilfører du hele tiden ny energi til kroppen, så du ikke når at blive alt for sulten og træt. Desuden holder du din sult i skak, så du ikke pludselig får en overvældende sult, og kaster dig over slikskabet i utide.

Undgå tung, energitæt mad: Madvarer som store mængder hvidt brød og fastfood er tung mad, der indeholder sukker, raffineret mel og usundt fedt. Det gør os oppustede, tunge og trætte, og indeholder kun tomme kalorier, som kun giver os et quick fix, der beskrives nedenfor.

Undgå quick fixes: Slik, chokolade, sodavand og andre sukkerholdige ting giver dig måske et quick fix, hvis du er sulten og har lyst til noget hurtigt. Desværre går virkningen hurtigt væk, og man kan risikere at påvirke blodsukkeret så meget, at man bliver endnu mere sulten end før.

Fokusér på let mad: I ved det jo godt, men jeg siger det igen. Fyld tallerkenen med masser af grøntsager og salat. Det er let mad, der indeholder masser af gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Supplér med noget godt kød, f.eks. kylling, fisk eller oksekød med lav fedtprocent.

Tænk i mindre portioner: Du skal selvfølgelig ikke gå sulten rundt, men vi kender alle den tunge følelse, man har i kroppen efter et stort måltid, der gjorde en stopmæt. Et lidt mindre måltid gør, at du ikke bliver så træt lige efter, du har spist.

Spis rigtig mad!: Forarbejdede madvarer og færdigretter er fulde af dårligt fedt, salt og sukker. Mange madvarer i butikkerne i dag, er så forarbejdede, at de er fuldstænding ugenkendelige, og det får kroppen ikke tilnærmelsesvis det samme udbytte af. 

Spis levende mad, som er så tæt på sin oprindelige tilstand som muligt. Det kan kroppen bedre bruge, og det giver dig en langt større tilfredsstillelse.

Husk den fysiske aktivitet

Desuden kan fysisk aktivitet gøre en afgørende forskel. Flere undersøgelser viser, at fysisk aktivitet kan have en positiv effekt på vores appetit og evne til at styre vores indtag af mad. 

Hvis man dyrker motion, har man heller ikke ligeså meget lyst til at fylde sig med usunde ting. Kroppen skriger efter sund, nærende mad, så det er vigtigt, at du giver den det. På den måde, får du det fulde energi-udbytte og det optimale ud af din træning.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.