Sundhed
Sund morgenmad - En god start på dagen

Morgenmad, dagens vigtigste måltid. Nogle skipper allerhelst morgenmaden, andre kan ikke leve uden. Hvis jeg ikke får min morgenmad, kan jeg mærke det resten af dagen, og prioriterer derfor min morgenmad meget højt.

Der er megen diskussion om, hvorvidt morgenmad er en god idé eller ej. Det er en meget individuel sag, og selvfølgelig skal man ikke tvinge mad i sig, hvis man afskyr mad om morgenen. Dog mener jeg, i det store hele, at man bør spise morgenmad og på den måde få en god start på dagen.

Masser af energi, klar til dagen

Der er et utal af undersøgelser, der påviser de positive effekter af at spise morgenmad. Overordnet ser det ud som om, at morgenmad kan være et rigtig godt redskab mod overvægt og diabetes. Vores blodsukker er som regel lavt om morgenen, så vi har brug for noget energi.

Især undersøgelser med børn og unge viser mange positive fordele ved at spise morgenmad. Blandt disse kan nævnes en bedring på følgende områder:

  • Koncentrationsniveau 
  • Hukommelse 
  • Indlæring 
  • Humør 
  • Blodsukker 
  • Træthed
     

Sund og hurtig morgenmad – Gode tips og ideer

Men hvad er så en sund og god morgenmad? For det er selvfølgelig også vigtigt, hvad man spiser. Og hvad hvis man har svært ved at få noget ned om morgenen? Jeg vil dele nogle af mine yndlings-morgenmadsretter med dig, samt give ideer til hurtige, lette retter.

Omelet med ost og hamburgerryg: Min yndlingsmorgenmad er en omelet med ost og hamburgerryg. Slå 2 æg ud i en skål, pisk dem op med en smule vand og de krydderier, du allerbedst kan lide. Derefter skær 1-2 skiver ost og en skive hamburgerryg ud i tern. Jeg koger selv min hamburgerryg. Steg det hele til en omelet på panden og servér med noget grønt efter eget vald. Gourmet-morgenmad på 10 minutter!

Rugbrød med spejlæg: Har du svært ved at klare dig uden kulhydrater om morgenen, er et alternativ til omeletten en skive rugbrød med ost, skinke og et spejlæg også helt fantastisk. Du vil føle, at du forkæler dig selv, hver morgen.

Sunde bananpandekager: Min klassekammerat Katrine har sin egen madblog på nettet. Her giver hun opskriften på sunde bananpandekager, som smager himmelsk. Min yndlingstopping er skyr, blåbær, kokos og hakkede mandler. Få opskriften på pandekagerne her: www.rustickitchenaffairs.com

Disse tre retter er ret tunge, så de passer perfekt til morgenmads-elskerne derude. Har du i stedet brug for noget nemt og hurtigt at starte dagen på, er her nogle tips:

Bag dine egne müsli-barer: En god ide er at bage dine egne müslibarer. Det er måske ikke et helt måltid, men det er et godt alternativ, hvis du ikke er så sulten om morgenen. Der findes masser af opskrifter på nettet, og du kan nemt tilføje præcis de ingredienser, du elsker.

En god, gammeldags gang havregrød: Det er måske noget, dine bedsteforældre spiste, da de var børn, men i mine øjne er havregrød ekstremt undervurderet. Det er faktisk også en af mine favoritter på morgenbordet. Det er billigt, nemt, sundt, mættende og super lækkert. Jeg laver altid havregrød på vand med en smule salt i. Bryder du dig ikke om havregrøden som den er, så sød den med bananskiver, blåbær, mandler og rosiner.

Blend en lækker smoothie: En nem måde at få noget indenbords, uden at det bliver tungt. Du kan blande dine yndlingsfrugter og grøntsager i, præcis efter dine egne ønsker. Mætter den ikke nok som den er, kan du tilføje nogle havregryn og noget skyr.

Skyr med frugt: En gang skyr/græsk yoghurt med blandet frugt på er også en lækker, super nem og let start på dagen.


Som du kan se er mulighederne uendelige, så prøv dig frem og se, hvad du har det godt med at spise om morgenen.
Har du nogle gode idéer til lækker morgenmad, er du velkommen til at dele dem i kommentar-feltet nedenfor.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.