Af Louise
At flytte hjemmefra er en stor beslutning, både økonomisk og socialt, derfor er der mange unge, som vælger at flytte sammen med andre i stedet for at kaste sig ud i, at bo alene. Dermed har man både nogle at dele huslejen med, og nogle at være sammen med, så man ikke er så alene. Men der er selvfølgelig også ulemper ved at flytte sammen med folk, hvad enten det er ens bedste venner eller vidt fremmede. Derfor giver vi dig her en række gode råd til, hvad du bør overveje, inden du flytter sammen med andre.
Det sociale aspekt, når du flytter sammen med andre
Når du skal flytte sammen med nogen, er det ret vigtigt, at du overvejer, om det er mennesker du kan sammen med – også når du vågner op med tømmermænd eller når det er mandag morgen. Hvis du overvejer at flytte sammen med en af dine tætte venner er dette formodentlig ikke noget problem, men skal du flytte sammen med en eller flere fremmede bør du prøve at lære folk at kende lidt bedre inden du træffer din beslutning. Alle er selvfølgelig interesserede i, at det kommer til at gå godt imellem jer, men det kan ind imellem være sværere at sige til én man ikke kender så godt ”Helt ærligt dit værelse lugter om morgenen, gider du lufte ud?” frem for at sige det til en af sine bedste venner.
De økonomiske overvejelser, inden du flytter sammen med andre.
Der findes ikke noget værre end penge imellem venner, men det er heller ikke sjovt at skulle prøve at forlange penge fra én du ikke kender så godt, som du har boet sammen med. Derfor er det, uanset hvem du flytter sammen, ekstremt vigtigt at I får opstillet nogle helt klare retningslinjer for, hvad I vil gøre for eksempel med indskuddet, hvis den ene pludselig skulle få lyst til at flytte.
Overvej om I vil have en konto, som I sætter penge ind på til fælles indkøb og hvad disse indkøb skal indebære – det giver næsten ingen mening at have hvert sit toiletpapir, men allerede ved mælk eller ketchup kan I begynde at komme i vanskeligheder, hvis den ene ikke spiser det eller I har præference for to forskellige mærker. Derfor kan det være et godt udgangspunkt, at I har hver jeres, og slår tingene sammen efterhånden, eller at I skiftes til at betale når tingene er brugt op.
I bør også overveje, om I vil have fælles mad, eller om I har en stram inddeling i alt lige fra hver jeres sukker til salt. Nogle ting kan det godt give mening at dele – fx aftensmåltider, men afhængigt af, hvor godt I kender hinanden og både hvad og hvornår det passer jer at spise, skal man tænke over, om det er noget for jer at dele eller ej.
Lav en kontrakt som I alle sammen skriver under på (begge to hvis I kun er 2) og sørg for at inddrage alt fra fraflytningsfrister, evt. efterladelse af møblering og alt det i overhovedet kan komme I tanke om, kunne blive et problem – better safe than sorry!
Læs også: Gode råd til at bo sammen med andre.