Flytte hjemmefra
Optaget / ikke optaget på studie, hvad nu?

På nuværende tidspunkt står det med garanti klart for dig, om du skal ind og studere, eller om du skal lave noget helt andet i et helt år, inden du kan søge igen. Men er verden virkelig så sort-hvid, og hvad skal du huske på, både som optaget og afvist? Læs med her for en række nyttige råd til dig uanset om du er ude eller inde.

Pige studererOptaget på studiet

Hvis du er så heldig, at være blevet optaget på dit ønskestudie er det først og fremmest vigtigt, at du husker at meddele til studiestedet, at du gerne vil have din studieplads. Dette skal du gøre inden fristens udløb, som er forskellig fra uddannelse til uddannelse. Ellers vil pladsen frafalde dig, og en anden på stand-by listen vil få pladsen. Fristen for tilbagemelding står i det samme brev, som du har fået med posten, hvor der også står, at du er kommet ind.

Du ved sikkert, hvad du vil bruge de næste par år af dit liv på, men har du husket at tænke på et fritidsarbejde? Hvis du kan finde et studierellevant arbejde, vil det være 10 gange bedre på dit CV, at du allerede har snust til arbejdsopgaverne, som dit kommende ønskejob vil byde på. Hvis ikke det kan lade sig gøre for dig at finde et job i tråd med studiet, er det også fint at kunne vise stabilitet og ansvar i form af, at du eksempelvis har arbejdet i den samme virksomhed i flere år.

Ikke optaget på uddannelse

Hvis du ikke er blevet optaget på dit ønskestudie, er der faktisk stadigvæk muligheder for at komme ind og studere. På uddannelses- og forskningsministeriets hjemmeside kan du finde en komplet liste over, hvilke studier der stadig er ledige pladser på. Listen vil løbende blive opdateret, så hvis du vil have flest mulige uddannelser at vælge imellem, er det bare om at komme til tasterne. Linket til listen finder du her. 

Du kan også allerede nu gå i gang med at planlægge studiet til næste år, hvor du har mulighed for, at søge om kvote 2 optagelse til den kommende studiestart (på nogle uddannelser er dette halvårligt). Hvis du ønsker denne form, er det bare om at få et studierellevant arbejde og vise hvor meget du netop vil dette studie. Hvis du søger ind på universitetet, har du en ekstra fordel: Mange forelæsninger på universitetet er offentlige, hvilket betyder, at du kan tage til forelæsninger gratis, og finde ud af, om studiet virkelig ER noget for dig. 

Hvis dit gennemsnit ligger på grænsen til at blive optaget

Hvis studiet virkelig er det rigtige for dig, og du er villig til at ofre endnu et år uden at komme ind og læse, kan du næste gang du søger sige ja tak til at få en stand-by plads. Standby pladsen er til dem, som ligger på grænsen til at komme ind, og springer nogle fra eller takker nej til sin studieplads vil de på standby listen få tilbudt pladsen. Hvis ikke du kommer ind med en standbyplads, er du SIKRET en plads på studiet til den kommende studiestart året efter. Det er vigtigt at huske, at hvis man får en standby plads, frafalder alle ens andre prioriteter, så man kan risikere, at skulle gå i et år uden studie, selvom man har søgt om mange forskellige pladser.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.