At være ung
'Drømmestudiet' er et farligt begreb

Er du eller er du ikke kommet ind på det studie, du ønskede? Hvis du ikke kom ind, så er det forståeligt, hvis du er lidt nede for tiden. Men frygt ikke, for du skal også nok finde vejen frem.

Jeg er sikker på, at du, ligesom alle os andre, har haft forskellige drømme og ideer igennem årene om hvilke forskellige jobs og karrieremuligheder, der bare lige var perfekte for dig. Først ville du være jordmoder, så salgsassistent, så mekaniker.. eller måske er du en af de få, der bare altid har haft én drøm om én uddannelse?

I så fald kan denne sandhed nok være lidt svær at fordøje. For der findes ikke nødvendigvis ét job på arbejdsmarkedet, som kan opfylde alle dine forventninger. Der findes heller ikke blot én uddannelse, som er så perfekt, at du får lyst til at springe ud af sengen hver eneste morgen.

dreng studerer’Drømmestudie’ er et farligt begreb, hvis det læses med en forventning om, at der ude i verden findes én, statisk og stillestående jobbeskrivelse, som passer kun til dig. For sådan et findes ikke!

Dette behøver dog ikke nødvendigvis at være dårlig nyhed for dig, fordi du som menneske og drømmer heller aldrig er hverken statisk eller stillestående.

Hvad du drømmer om i dag er ikke nødvendigvis det, du drømmer om i morgen, og dine drømme udvikles i takt med at du gør. Fyld dit liv med ting dig gør dig glad, og nyd rejsen uden konstant at fokusere på det job du endegyldigt ender op med. For meget kan endnu ske, og du ender ikke nødvendigvis der hvor du oprindeligt troede.

Har du ikke snittet til at blive jordmoder? Det behøver ikke nødvendigvis at være en krise, for du kan også komme til at arbejde med børn og pleje i andre jobhenseender. I stedet for at fokusere på en bestemt jobtitel, så prøv at fokuser på de jobfunktioner som er vigtige for dig. Dem kan du nemlig sikkert også finde og få opfyldt i andre henseender.

Skærpede adgangskrav på danske studier

Hvis adgangskravene skærpes til en uddannelse vil det typisk være et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Det nytter ikke noget at vi som samfund uddanner folk til arbejdsløshed, og du skal helst finde en uddannelse som giver jobmuligheder bagefter. Dette kan naturligvis være lidt svært at forudse, men undersøg det alligevel.

Gør dit studie til dit drømmestudie! Find glæden i det du laver, og husk, for pokker, at nyde rejsen. Vi er utroligt privilegere at leve i en tid, hvor vi har så mange muligheder. Både min mor, min mormor og min oldemor før dem var hjemmehjælpere.. Der er intet i vejen med denne uddannelse, men det var bare ikke det rigtige valg for mig.

Privilegiet forsager dog også en del forvirring pga. de mange forskellige muligheder og valg, som vi kan og skal tage. Hjælp dig selv ved at huske at du skaber drømmen, og du kan derfor ikke vælge forkert. Drømmen findes præcis der, hvor du vælger at være. 

Drømme studiejob

Også studiejob hos de såkaldte rigtige eller bedste arbejdsgivere er en faldgrube. Lad dig ikke slå ud af, at 100 studerende søger et studiejob hos den samme virksomhed. Et godt sted at starte med at søge studiejob er: Studiejob-danmark.dk, hvor du både finder praktikpladser og studiejobs.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.