At være ung
Studievalg: hvordan vælger du den rigtige uddannelse?

Hvilket studie er det rigtige for dig?

Det kan være sindssygt svært at finde ud af præcist, hvad man skal uddanne sig som. Du er ung, og det føles bare som om, du har alverdens tid til at beslutte dig. Indtil den dag det pludseligt forventes af dig, at du ved præcist, hvad du vil!

Folkeskolen er obligatorpige tænkerisk, men hvad skal du bagefter? Er du ved at være færdig på din ungdomsuddannelse og skal til at vælge næste skridt? Uanset hvor du befinder dig i uddannelsessystemet, så kan de følgende råd helt sikkert hjælpe dig med at blive afklaret om, hvad du skal studere.

Tjek UddannelsesGuiden:

Udbuddet af uddannelser er umådelig stort, og jeg kan varmt anbefale ug.dk, da dette leksikon giver én oversigt over samtlige uddannelser i Danmark. Vil du være frisør? Lektor? Studievært?

Slå det op på UddannelsesGuiden! Den er rigtig god til de indledende stadier i ens beslutningstagen. Derudover er den samtidigt specifik nok til at foreslå uddannelsessteder, samt jobmuligheder efter endt studie.

Benyt studievejledningen på din skole:

Studievejlederen er der for at hjælpe dig. Du behøver ikke have en endelig plan for at snakke med vedkomne - en ide eller et yndlingsfag er mere end nok til, at man kan brainstorme med en vejleder.

Benyt dig af Studievalg:

Så længe du går i folkeskolen eller på en ungdomsuddannelse, så kan du benytte dig af studievejledningen på din skole. Det er dog ikke alle, der lige husker at benytte sig af dette, mens de går på studiet. Heldigvis kan man benytte sig af Studievalg både under- og efter endt ungdomsuddannelse.

Alt du behøver at gøre er at booke et møde med dem via dette link, og så kan de vejlede dig. Det er dog vigtigt, at du har nogle ideer med i baghovedet, når du mødes med dem, for de kan ikke tage beslutningerne for dig. Du skal have en ide, og så kan de guide dig i retning af en passende uddannelse.

Kontakt studievejlederne på drømmestudiet:

Hver eneste uddannelse er tilkoblet en studievejleder, og du må aldrig være bange for at kontakte vedrørende med spørgsmål. De er ansat med det formål at besvare lige præcis de ting, som du går og undrer dig over mht. uddannelsen. Ønsker du at læse Tysk på Aalborg universitet?

Så kan du helt specifikt slå ’tysk’ op på Aalborg Universitets hjemmeside og der finde en e-mail-adresse på studievejlederen på Tysk-studiet. Denne kan vejlede dig om, hvorvidt du skal på den litterære eller den mere erhvervsrettede tysk-linje.

Besøg uddannelsesstedet:

Kender du nogen, der allerede går på dit drømmestudie? Benyt dig af det! Ellers så er der åbent hus arrangementer og muligheder for brobygning og praktisk, alt efter hvilken uddannelse du kommer fra.

Benyt dig af Internettet:

Alle uddannelsesstederne har en hjemmeside, og det gælder bare om at benytte sig af det. Vejlederne er der til at hjælpe, men Internettet giver dig i høj grad mulighed for at undersøge mulighederne selv. 

Husk at selv hvis du tager et valg, så er du ikke nødvendigvis bundet af det resten af dit liv. Vi mennesker forandres for hver dag, der går, og det du vil i dag er ikke nødvendigvis det samme du vil om to år. Men det er vigtigt, at du tager et valg som udgangspunkt, og kommer i gang. Bare fordi du uddanner dig indenfor ét felt, så udelukker det ikke altid arbejde i et helt andet. 

På nettet kan du også finde: Studiejobs og praktikpladser, som er gode at have ved siden af dit studie.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.