At være ung
Studievalg - 10 vigtige ting du bør tænke på

Studievalg hvad skal jeg vælge?

Det hele handler om dig og din fremtid. Hvilket studie skal jeg vælge? 

Du er formentlig godt i gang med at snakke med din studievejleder, dine forældre og venner, om dine tanker. I den sammenhæng er det let at blive lettere forvirret. Men hjælpen er på vej.

Her ser du 10 ting, som du bør overveje, når du skal træffe det bedste studievalg for dig. Kør listen slavisk igennem og skriv ned undervejs, så får du et godt overblik til sidst. Her kommer listen:

1. Indhold

Hvad interesserer dig, hvis du skal vælge med hjertet?

Hvad interesserer dig, hvis du skal vælge med hovedet, det vil sige den rationelle beslutning? Her tænkes på, og der er udsigt til arbejdsløshed eller job, eller mere uddannelse efter endt studium.

2. Bøger eller håndværk

Kan du sidde stille på en stol, læse tekster igen og igen, eller har du brug for en kombination af teori og praksis? Du kan blandt andet vælge imellem STX, HHX og HTX, som er vidt forskellige studieretninger.

3. Beliggenhed

Er du klar til at flytte, og hvor langt er du klar til at flytte i kilometer og tid? Hvad er vigtigt for dig? Venner, familie, sport?

gruppe af unge4. Det sociale

Har du brug for at være sammen med mange mennesker, eller arbejder du godt alene? Nogle studier kræver en høj grad af gruppearbejde, imens andre studier er mere individuelt orienteret.

5. Kønsfordeling på studiet

Nogle studier har 90% kvinder, andre studier er mest udbredt blandt drenge. Har det betydning for din velvære? Her tænkes ikke på at score eller date, men vil du savne nogle fra dit eget køn at snakke med?

6. Længden på uddannelsen

Vil du gerne have en god uddannelse, som erhvervslivet efterspørger, kan HHX og HTX være fine valg. Det er korte uddannelser, som der kan bygges ovenpå efterfølgende. Vælger du STX får du derimod retten til at læse videre i flere år, men har ikke en færdig uddannelse. 

Ønsker du at tage en akademiuddannelse efter HHX eller STX skal du påregne 1-2 år, og vælger du at tage en Bachelor, tager det 3 år. Ovenpå en Bacheor kan du tage en Master, der typisk tager 2 år.

7. Udlandsophold

Er det vigtig for dig, at opleve og arbejde i andre kulturer end du oplever i Danmark? Så læs mere om studieophold i udlandet.

8. Løn

Stræber du efter en høj løn efter endt studium, eller har lønniveauet ikke så meget at sige?

Du kan måske med fordel få dig et studiejob eller en praktikplads, som vil styrke dit CV og gøre dig mere interessant for arbejdsgiverne, når du er færdig med dit studie - og dermed vil du styrke dine chancer for at få en god startløn.

9. Offentlig eller privat

Der er 2 forskellige sæt spilleregler, når vi taler om det offentlige og private erhvervsliv. Her tænkes blandt andet på lønforhandling og arbejdstider. Hvad passer bedst til din profil, eller kan du arbejde i begge områder?

10. Deadline

Er du ved at komme meget tæt på deadline og overhovedet ikke ved, hvad du skal vælge, så tænk på, hvor du får de bedste karakterer i skolen. Tænk derud over på, hvor du kan tage en uddannelse, som kan genbruges, hvis du fortryder, og gerne vil starte på en anden uddannelse. 

Studiejob

Ved siden af dit studie er det også muligt at få et studiejob. Her kan du læse mere om fordele og ulemper ved et studiejob.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.