At være ung
Gode råd til at komme igennem bachelor og speciale

Denne artikel indeholder reklame.

Det kan være hårdt at komme igennem større opgaver på studiet. Specielt bacheloropgaven og specialet kan trække tænder ud, fordi du her i højere grad, end du måske har været vant til, er nødt til at strukturere din dagligdag. Med et par gode råd kan du komme nemmere igennem din lange skriveproces og sikre dig, at du ikke går i stå eller kører træt i det hele.

Det er vigtigt, at du anskuer den kommende tid som en proces, hvor du hele tiden bliver klogere og lærer en masse nyt. Du skal ikke føle, at du skal have styr på teori, tekster og alle de andre dele, inden du begynder på opgaven. 

Lav en plan for din skriveproces

Inden processen går i gang, har du måske dannet dig et overblik over, hvad du gerne vil skrive om, har læst et par tekster og gjort dig nogle refleksioner over, hvordan en opgavestruktur kunne se ud. 

Du bør derfor lave en plan for, hvornår du vil have de forskellige dele af din opgave klar. Skriv det ind i en kalender, så det hele tiden er synligt for tiden. På den måde undgår du, at din plan skrider alt for meget. Du finder måske ud af, at indledningen tager lidt længere tid end forventet og må derfor justere i planen. Det skal der være plads til, men du skal hele tiden arbejde efter at overholde din plan så vidt muligt for at undgå for megen travlhed i slutspurten.

Hav gerne opgaven klar 1-2 uger før deadline, så der er tid til at gennemgå indholdet og læse korrektur. Det tager ofte længere tid, end man regner med, og det giver en ro at vide, at der er tid til at justere til.

Husk at prioritere din tid

Det kan være svært at undgå interviews i en større opgave. Og med interviews følger transskribering. Hvis du ikke har en vis rutine i transskribering, kan det hurtigt komme til at tage flere timer eller dage, og det betyder, at det sommetider bliver udskudt.

Vurder, om det er noget, du vil bruge tid på, eller om det er værd at betale sig fra det. Du kan altid få hjælp til transskribering hos tekstbureauet TEXTA, der leverer servicen med kort leveringstid. På den måde har du mulighed for at fokusere på andre dele af opgaven og kan måske hurtigere tage hul på væsentlige dele af analysen, når transskriberingen er på plads.

Du har brug for pauser

Sørg for at tage en pause engang i mellem. Tag en lille gåtur og få frisk luft. Du vil hurtigt opdage, at du nogle dage er træt i hovedet og kan mærke, at du ikke har et godt flow i hverken læsningen eller skrivningen. Det er helt ok at tage fri og lave noget, du nyder. Tag til træning, se nogle veninder, tag ud at spise eller noget fjerde.

Det skal ikke være en sur pligt, hvor du benhårdt holder på at arbejde 8-16 hver dag. Du skal sørge for at have et pusterum ved siden af opgaveskrivningen, hvor du laver lige præcis, det du nyder. På den måde kommer du lettere igennem en periode, hvor du ellers kan komme til at føle dig overvældet. 

Vil du gerne læse mere om, hvordan du kommer godt igennem dit studie, kan du klikke videre her: Læseteknikker til studerende

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.