At være ung
Få en god studiestart

Denne artikel er lavet i samarbejde med iBob.

Fra det øjeblik du åbner mailen og læser, at du er optaget på et nyt studie, er din verden forandret.

Fremtiden venter forude med alle dens uforudsigelige krav, forventninger og indtryk, der kan give sommerfuglene i maven frit, før du overhovedet har sat dine ben på studiet. 

Men hvordan finder du hoved og hale i alle tankerne, mens du også får forberedt dig praktisk? Ingen har alle svarene, da vi alle er forskellige, men det er muligt at komme med nogle generelle råd, der kan gøre tiden før studiestart lidt nemmere.

lektier dreng studerer

Jagten på en studiebolig

Der er mange hensyn, der skal tages, når du skal starte på et nyt studie. Foruden de mange forventinger, du sikkert har til dig selv, det faglige niveau og alle de sjove sociale oplevelser, du skal have, er der typisk også praktiske og økonomiske hensyn, der skal tages. 

Først og fremmest skal du gøre dig klart, om du vil flytte. Er studiet en lang køretur værd hver eneste morgen, eller er du så heldig at være blevet optaget i den by, du i forvejen bor i, så er det nok ikke aktuelt for dig.

Mange unge står i den situation, at de skal pakke sydfrugterne og flytte til en anden del af landet.

Den korte svarfrist levner ikke meget tid til planlægning, så det bedste du kan gøre, er at række ud til dit netværk med det samme, du ved, du skal flytte. 

Dernæst er det smart at få lagt et budget, så du ved præcis, hvor meget du har at leve for hver måned, når du starter på SU.

Du får måske ikke den fedeste studiebolig med det samme, så det er også en god idé at forberede sig på, at en flytning efter et par måneder måske er aktuelt. 

Sociale forventninger på studiet

Det er både sjovt, fagligt givende og ikke mindst økonomisk fordelagtigt med et studiejob, men tiden lige omkring studiestart er ikke der, hvor du skal bruge din sparsomme energi på ansøgninger og jobsamtaler. Den del af dit studieeventyr får du rig mulighed for at udforske, så vent lige den første måned (eller længere), hvis din økonomi kan holde til det. 

Det vigtigste for en god studiestart er, at du føler dig godt tilpas.

Det er let at blive overvældet af alt det nye, så du stiller alt for høje krav til dig selv i forhold til, hvad der er realistisk i starten. Husk at alle er nye, og ingen kan finde ud af det hele - selvom de måske ser sådan ud.

Om det er at have styr på alle bøgerne før den første forelæsning, være venner med alle i klassen på Facebook efter første fredagsbar eller at have den lækreste studiebolig, så er der ingen grund til at stresse, hvis det lader til, at alle andre end dig har styr på det.

Blev du ikke optaget på drømmestudiet? Læs mere om, hvad du så kan gøre lige HER

Det praktiske

Når du starter på dit studie, og er der tusind ting, som du skal sætte dig ind i. Både i forhold til:

  • Hvor du skal bo
  • Hvilke bøger du skal købe
  • RUS-tur
  • Transport til og fra dit studie
  • Have tid til at lære dine nye venner på studiet at kende

Så det er en god idé før studiestart, at købe de ting, som du skal bruge i hverdag. Eksempelvis blækpatroner, kontorartikler og måske en ny printer. Alt dette kan du købe online, og så få leveret lige til døren, så du sparer tid. Du kan eksempelvis bruge iBob, som har et stort udbud af ting, som du kan have glæde af på dit studie.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.