Hygge
Der er ingen fest i fitnesscenteret

Miriam Merklin, som er ung, undrer sig over: Hvorfor unge bruger tid, penge og energi på en sund livsstil, blot for at smide den væk hver fredag aften?

Fra sund til usund

Avocadomadder med citron på, hyppige besøg i fitnesscentre og et pænt nej tak til McDonald’s, lyder ugen på hos mange unge. Men når det lakker mod ugens ende, og mørket falder på, får piben straks en anden lyd - lyden af tramp-musik. Pludselig er det eneste citron, man indtager, dén der ligger i ens gin og tonic, de hyppige besøg går til toilettet på diskoteket, og McDonald’s er det obligatoriske stop på ruten hjem fra byen. Men hvorfor, efter slavisk at skulle overholde en sund livsstil hele ugen igennem, vælger mange unge at smide det hårde arbejde bort, i takt med at de smider den ene drink ned i halsen efter den anden?

Vi ved godt, at det ikke er sundt for os. Vi ved godt, at alkohol feder, dræber hjerneceller og langsomt likviderer vores lever. Alligevel kan vi ikke lade være. De fleste er næppe afhængige alkoholikere, men alligevel gør de det – nogle endda flere gange om ugen, indtil tømmermændene nær kommer på overarbejde.

Weekend er ugens højdepunkt - Det skal fejres

Men humlen er, at vi har brug for afbrækket fra hverdagens trædemølle. Vi har brug for et frikvarter fra studierne, fra arbejdet, fra hjertesorger og kærlighedskvaler, fra avocadomadder og løbebånd. Midt i den travle hverdag glemmer vi at leve i nuet, og nyde at vi er unge. Man siger, at man skal yde, før man kan nyde. Men efter en uge med sure pligter og svedige fitnesscentre, har man brug for en weekend med udskejelser. Fornuftigt? Næppe. Men det er heller ikke det, som det handler om, vel?

fest og champagneDet handler snarere om forventninger. Hvor tit er man ved at sprænges af forventningen til en arbejdsdag, en tur i fitnesscenteret eller aftensmad fra mikrobølgeovnen?

Men fredag og lørdag aften bliver rutinerne lagt på hylden. Musikken bliver skruet op – og det samme gør forventningerne.

Nogle gange er det naturligvis tårnhøje forventninger, som ikke indfries – aftener, der ikke byder på andet end spildt tid, spildte penge og sommetider spildt øl på ens yndlingsskjorte. Men andre gange byder de natlige aktiviteter på en følelse, der ikke kan genskabes i det ædru dagslys.

  • Følelsen af at være samlet i en kreds med ens tætteste venner på dansegulvet, mens man skråler med til en sang, som alle elsker, men ingen kender teksten til.

  • Følelsen af at sidde (langt flere end der er plads til) rundt om et bord, mens man udbringer en skål for, hvad der allerede føles som en fantastisk aften.

  • Følelsen af, at natten rummer et eventyr, hvor hvad som helst kan ske.

Måske netop derfor, smider mange unge ugens hårde arbejde væk, til fordel for en enkelt aften til bal. Hvorvidt aftenen ender i et eventyr som Askepot eller snarere som Guldlok, hvor pigen ender i den forkerte seng, er ikke til at vide. Men ungdommen er villig til at tage chancen. Halsbåndet bliver taget af, og friheden smages: Den smager af vodka.

Læs også om: En god tur i byen uden din krop lider overlast.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.