Sundhed
Glemte faktorer, der kan forbedre dit helbred - Helt gratis!

Sundhed er et begreb, som kan defineres på mange måder. De første ting, der dukker op i hovedet på de fleste er gode kostvaner, træning og motion...Men spørger du mig, indeholder definitionen af sundhed meget mere end bare det.

Sundhed er også at have det godt med sig selv og sine omgivelser, det er livsglæde og velvære. Med en snæver definition af sundhed kommer en snæver definition af, hvad vi kan gøre af gode ting for os selv. Og netop derfor, er der mange, der glemmer nogle ganske basale ting, der kan forbedre vores helbred betydeligt.

Fysisk berøring

Noget så simpelt som fysisk berøring kan gøre en verden til forskel. Når vi giver andre mennesker et knus, et kys, eller blot viser dem nærhed, udløser det nogle kemiske reaktioner, som er enormt vigtige for os. Blandt andet frigives hormonet oxytocin, som har en indvirkning på flere forskellige områder.

Først og fremmest er oxytocin vigtigt i forhold til fødsel, og når kvinden skal give sit barn bryst, men derudover har det også en virkning på helt almindelige ting. Oxytocin kan bl.a. give dig en følelse af at være afslappet og rolig. Det ser desuden ud som om, at stoffet kan modvirke stress, da det nedsætter mængden af stresshormonet Kortisol i blodet.

Så husk nu at give hinanden masser af nærhed, kærlighed, kys, knus, sex, massage og holden i hånden. Det er jo for din sundheds skyld!

Indeklima

En lidt mindre sexet ting, der kan forbedre vores helbred betydeligt, er vores indeklima. Opholder du dig i rum med dårligt indeklima, kan det påvirke dig på flere måder, alt efter graden. Faktorer som temperatur, træk og lys kan være skyld i hovedpine, koncentrationsbesvær, stivhed i kroppen og døsighed. Temperaturen skal hverken være for varm eller for kold, og så er det enormt vigtigt, at et rum er lyst godt op, fortrækkelsesvist af naturligt lys.

Et dårligt indeklima kan dog også have mere alvorlige konsekvenser for helbredet. Et fugtigt hjem og dannelsen af skimmelsvamp, kan på sigt gøre dig alvorligt syg. Allergi kan blive til astma, og hoste kan udvikle sig til kronisk bronkitis, hvis man lever i et sådan miljø i lang tid.

Man kan heldigvis nemt forbedre indeklimaet selv. Sørg for at der bliver gjort grundigt rent, og husk at lufte meget ud, om vinteren især. Du kan desuden begrænse fugten ved ikke at tørre tøj indendørs, huske at tænde emhætten når du laver mad, og sætte varme på om vinteren.

Vejrtrækning

Vejrtrækningen er så basal en sundhedsfaktor, at mange af os glemmer den fuldstændig. Hvilket jo egentlig er lidt ironisk, for uden ilt, kan vi ikke overleve meget længere end et par minutter. Måden du trækker vejret på, kan have gavnlige effekter for dig.

Først og fremmest vil jeg nævne noget, som især piger er slemme til at gøre: at trække maven ind. Godt nok bliver maven lidt mindre at se på, men det bliver på bekostning af et sundt og naturligt åndedræt.

Mange af os trækker ubevidst vejret overfladisk, gennem munden og ikke hele vejen ned i lungerne. Det kan gøre dig mere træt og desuden være skyld i dårlig fordøjelse, dårligt blodomløb og muskelspændinger i ryg, skulder og nakke. Det skyldes, at der ikke er nok ilt til alle celler og muskler, så kroppen må vælge, hvor ilten skal gå til. Dette er først og fremmest de livsvigtige organer, som hjertet, hjernen og vores organer. Når man trækker maven ind, kan man ikke trække vejret tilstrækkeligt.

Trækker du derimod vejret langsommere, gennem næsen og hele vejen ned i lungerne, kan det give dig mere energi, forbedre din fordøjelse og nedsætte udskillelsen af stresshormon. Du bliver mere afslappet og får en bedre kropsholdning, blandt mange fordele.

Godt humør

Jeg vil slutte af med det gode humør, som muligvis er lidt en kliché. Til gengæld er der en grund til, at det er en kliché, for et positivt sind og godt humør har en enorm virkning på vores helbred. Et godt grin får kroppen til at frigive en kæmpe bunke hormoner. Både serotonin og oxytocin, der øger velvære-følelsen, dopamin som er kroppens eget rusmiddel, og endorfiner, som virker smertestillende. Derfor er der god grund til at grine en masse, især hvis du er i dårligt humør.

Men også en helt basal, positiv tankegang kan føre dig langt. Alting virker lettere for ham, der tænker positivt, end for ham, der lader sig styre af negative tanker. Er du syg, findes der mange historier om, at et lyst syn på situationen kan forbedre din tilstand, og er du rask, kan det forebygge sygdom. Man kan altså, ifølge mange, blive sundere ved at tænke sig sund, og rent faktisk tro på, at bedring er mulig.

Krop og sind hænger altså i høj grad sammen, selvom det ikke altid er noget, der kan måles og vejes. Tro på din egen sundhed, så er du godt på vej mod et sundt liv.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.