Sundhed
Sådan styrker du dit helbred på 20 sekunder

Mangler dit helbred lige et ekstra boost? Er dit immunforsvar dårligt, eller er du bare meget kuldskær? Har du måske endda tendens til vinterdepression? Så findes løsningen måske i denne træningsform: Vinterbadning!

Hvis man, ligesom mig, HADER kulde, og er enormt kuldskær, kan vinterbadning virke som en umulig opgave at gå i gang med, men i denne artikel får du gode tips til, hvordan du kan blive en rigtig vinterbader-viking.

Bedre immunforsvar og et kæmpe energiboost

Først og fremmest er der en hel række fordele ved at vinterbade. Det mest fantastiske er, at det tager så kort tid. Du behøver kun at være i det kolde vand i omkring 20 sekunder minimum 3 gange om ugen, før du kan mærke effekten.

En forbedring af immunsystemet er en af de primære grunde til, at mange vælger at vinterbade. Det ser simpelthen ud som om, at vinterbadere har mindre tendens til at blive forkølede, få influenza og andre sygdomme, som man egentlig forbinder med vinteren og kulden.

Desuden udskiller kroppen en masse signalstoffer til hjernen, bl.a. serotonin, dopamin, kortisol, adrenalin og noradrenalin, når man vinterbader. Alle disse stoffer er med til at give dig et energiboost, ligesom man kan føle det ved hård, fysisk træning.
Desuden tyder det på, at vinterbadning forebygger vinterdepression.

Hvis du vil tabe dig

Hvis du gerne vil tabe dig, eller er gået lidt i stå med vægttabet, bør du overveje vinterbadning. Forskning peger i retning af, at ét minut i det kolde vand kan gøre det samme for dig som 20 minutters cykling eller en løbetur.

Mere interessant er dog den fordel, at vinterbadning muligvis forbedrer din insulinregulering, og endda kan sænke dit insulinbehov med 50%. Det er en vigtig faktor i forhold til et vægttab, fordi det betyder, at du får et mere stabilt blodsukker, som forebygger den overvældende sult, vi kan opleve ved lavt blodsukker.

Sådan kommer du i gang

Har du besluttet dig for at blive vinterbader, men ved ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Her kommer en guide til de ting, du skal huske:

Begynd om sommeren: At hoppe i vand, der er lige omkring frysepunktet kan være en udfordring, og kan i værste tilfælde blive farligt for dig. Start i stedet ud i løbet af (sen)sommeren, hvor vandet har en mere human temperatur. På den måde vænner du dig stille og roligt til det kolde vand.

Meld dig ind i en badeklub: Det kan være grænseoverskridende at skulle bade sammen med en flok nøgne, rutinerede vinterbadere, men det er altså en RIGTIG god idé at bade sammen med andre. Det chok du udsætter kroppen for, kan i værste tilfælde give kramper, eller få dig til at besvime, hvis du er uerfaren. I de tilfælde er det selvsagt mere sikkert, når der er andre omkring dig.

20 sekunder er nok: Du behøver (heldigvis) ikke at ligge i vandet i flere minutter, før det har en positiv virkning på dit helbred. 20 sekunder er i følge de fleste forskere tilstrækkeligt.

Find et sted med en badebro: Det gør det bare 100 gange lettere, hvis der er en badebro og eventuelt en stige, hvorfra du kan hoppe i vandet. Hvis du først skal til at løbe 30 meter ud i vandet, før det er dybt nok, bliver det nærmest en umulig opgave at komme under.

Hold hovedet oven vande: Nogle vinterbadere dypper hovedet ned under vandet, men du kan risikere en kraftig hovedpine, så pas på.


Vinterbader du, og har du nogle gode råd til andre, der gerne vil i gang? Smid en kommentar nedenfor.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.