Sundhed
Depression og behandling

I Danmark anslås det, at mellem 3-5% af befolkningen lider af depression. Det lyder måske ikke af mange, men det svarer faktisk til mere end hver 33. person. Sat i perspektiv hvor mange mennesker, vi hver især kender, bliver det hurtigt til flere personer i hver enkelt omgangskreds.

Sådan kommer du ud af din depressionHvad er en depression?

En depression er en psykisk sygdom, der kan opstå pga. mange forskellige grunde. Man oplever vedvarende nedtrykthed, manglende lyst og interesse, manglende energi og øget træthed. Man kan læse mere om symptomer på depression mange steder på internettet.

Der skelnes mellem let, middel og svær depression, men i alle tilfælde bør det tages meget alvorligt, og det er vigtigt, at man hurtigt kommer i gang med behandlingen.

Langt de fleste kommer sig over en depression inden for et halvt til et helt år, hvis de får den rette behandling. Men for få kan depressionen udvikle sig og vare i mere end 2 år.

Der er ca. 600 selvmord i Danmark om året, og en rigtig stor del af disse mennesker menes at have haft en depression.

Behandlingsmetoder og gode råd

Det er ekstremt individuelt, hvad den rigtige metode til at behandle depression er. Nogle bearbejder det bedst ved at tale om det, andre har brug for en mere praktisk tilgang.

Ikke desto mindre ses der en tydelig sammenhæng mellem depression og manglen på flere budbringer- og signalstoffer i hjernen og nervesystemet. Bl.a. serotonin, som er et vigtigt signalstof i forbindelse med energiniveau, nedtrykthed, sexlyst og søvnrytme. Også stoffet noradrenalin er vigtigt i forbindelse med vores psykiske tilstand.

Gode kostvaner:
Har du nok B12-vitamin, B6-vitamin og folinsyre ser ud til at kunne nedsætte risikoen for en depression. Undersøgelser foreslår også, at B12-vitamin faktisk kan booste virkningen af andre behandlinger af depression. Disse tre B-vitaminer finder du bl.a. i mange forskellige slags kød og fisk, grønne grøntsager så som spinat, broccoli og asparges.
Det gode fedt kan også virke antidepressivt. Få nok sundt fedt fra fed fisk, olivenolie, avocado og nødder. Spisevaner der tilfører kroppen det, den har brug for, er altså ekstremt vigtigt.

Motion der gør underværker:
Stoffet fenyletylamin mangler i hjernen hos mennesker, der har en depression. Dette stof bliver dog produceret i store mængder under fysisk aktivitet og træning. Derfor er det meget vigtigt, at man får bevæget sig meget i forbindelse med en depression. Det kan være gåture med en god ven, eller en time i motionscentret.

Samtaler med andre mennesker:
En meget effektiv måde at bearbejde sine problemer på, er at tale med andre om dem. Det bliver aldrig lettere af at gå og holde på det. Ved at tale med andre, får man sat ord på, hvad ens problemer er, eller hvad der tynger en. Om man føler sig bedst tilpas med en professionel, eller en fra sin omgangskreds, er op til en selv. Det vigtige er, at man får sagt tingene højt, og nogen lytter. 

 

Lykkepiller – Skal/Skal ikke?

Der er megen diskussion om, hvorvidt lykkepiller er en god idé eller ej. Man kan ikke komme udenom, at nogle faktisk oplever bedring af at få lykkepiller. Dog mener jeg ikke, at det er et præparat, der bør tages uden omtanke.

Det bliver mere og mere tydeligt, at lykkepiller kan have en negativ effekt på især unge, og at de kan give meget alvorlige bivirkninger, bl.a. nervøsitet, rastløshed, vægtløshed, døsighed, søvnløshed og nedsat sexlyst.

Mest alvorligt er det dog, at der sættes endnu større sammenhæng mellem unge, der får lykkepiller og selvmord. Flere og flere sager kommer frem, og lykkepiller bliver stadig udskrevet i et væk.


Jeg mener, at man altid bør begynde med naturlige metoder. Tal om tingene med én, du føler dig tryg ved, sørg for at få nok lys, motion og en sund, nærende kost. Medicinsk behandling og lykkepiller bør ALTID være sidste udvej og et valg, der er baseret på baggrund af en professionel, personlig vurdering fra din egen læge, og gerne en second opinion, hvis du synes.

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.