Sundhed
Sundhedsordbog - Hvad betyder det?

Sundhedsjunglen byder på mange teorier, fine ord og fancy diæter...men hvad betyder det alt sammen? Hvad er det lige en kalorie er, hvad betyder supersæt, og hvad står LCHF for? Ikke alle ord er lige nemme at gennemskue, så her er en lille ”ordbog”, der kan hjælpe jer lidt på vej med forståelsen.

Kalorier – Teknisk set er en kalorie (kcal) den mængde energi det kræver at opvarme temperaturen af 1 gram vand 1 grader celcius. Kalorier bliver brugt til at måle vores indtag i mad. Det vurderes, at den gennemsnitlige voksne har brug for at indtage omkring 2000-2500 kcal pr. dag. Det afhænger dog af mange faktorer, hvor meget, man har brug for, bl.a. højde, vægt, forbrænding og stofskifte.

Supersæt – Et supersæt er en måde at styrketræne på. Det fungerer således, at man træner skiftevis på to forskellige maskiner, uden pause. På den måde holder man aktive pauser, og det er en rigtig effektiv form for træning. Læs mere om supersæt her.

BMI – BMI er et redskab til at måle, hvor ens vægt ligger helbredsmæssigt. Ens BMI bør ligge mellem 18,5 og 25. Dog er BMI et meget simpelt måleredskab, og resultatet bør tages med et gran salt. Læs her mere om BMI og alternative målemetoder.

Omega-3 – En essentiel fedtsyre, der findes især i alt godt fra havet, hørfrø og olivenolie. Læs mere om, hvorfor omega-3 er godt for dig her.

Essentiel – Essentiel betyder, at vores krop ikke kan producere det selv. Derfor må vi tilføre det igennem kosten. Blandt andet er fedtsyrerne omega-3 og omega-6 essentielle. Der findes desuden flere aminosyrer, der er essentielle.

Aminosyrer – Aminosyrer er den mindste del af et protein. Måden aminosyrer er sammensat på bestemmer, hvad proteinet kan gøre. Proteiner er byggesten for mange ting i kroppen, bl.a. enzymer, hormoner og cellemembraner.

Enzymer – Enzymer er vigtige proteiner i kroppen, der sætter gang i alle processerne. Uden enzymer ville vi ikke kunne nedbryde vores mad og bruge den som energi.

LCHF – LCHF er en forkortelse for ”Low Carb High Fat”. Kuren er ekstremt populær for tiden, bl.a. i Sverige, hvor det skønnes, at hver 4. svensker følger den nye spisetrend. Det går i bund og grund ud på at spise færre kulhydrater og mere af det sunde fedt. 

Glykæmisk index – GI, eller glykæmisk index, er en måleenhed, der beskriver kulhydraters indflydelse på vores blodsukker. Madvarer med lavt GI optages langsommere i kroppen, og har derfor ikke så høj indflydelse på blodsukkeret. Nogle slankekure, bl.a. South Beach-kuren, bygger på princippet om at spise madvarer med så lavt GI som muligt.

Palæo – Palæo er blevet et populært ord, efter at Stenalderkuren overrendte os. Palæo betyder egentlig noget førhistorisk, gammelt. I dag henviser palæo ofte til Stenalderkuren, som da også kaldes Palæo-diæten. Det hænger fint sammen med kurens principper, som går ud på at vende tilbage til at spise sådan, som de gjorde det i gamle dage. Man udelukker alt, der er forarbejdet eller kunstigt, og holder sig til naturlige varer, som kød, grøntsager, nødder etc.

 

Er der nogle ord, du har hørt gang på gang, og stadig ikke helt har gennemskuet? Skriv gerne en kommentar, så vil jeg prøve at svare dig.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.