Sundhed
Er omega-3 fedtsyrer gode?

Test af fiskeoliepillerDet er vigtigt for os at få nok af det gode fedt. Og hvad er så det gode fedt? Der findes flere typer fedt, og det er ikke ligegyldigt, hvilken slags, vi spiser. Mange har måske hørt, at laks, avocado og nødder er godt at spise, fordi de indeholder masser af det gode fedt. Mange har måske også hørt, at omega-3 fedtsyrer er gode for os. Men hvad er det, der gør omega-3 så godt?

Hold styr på forholdet

Først og fremmest findes der to essentielle fedtsyrer: Omega-3 og Omega-6-fedtsyrer. Disse kaldes essentielle, fordi vores krop ikke selv kan producere dem. De skal tilføres gennem vores kost.

Omega-3-fedtsyrer findes især i alt godt fra havet og hørfrøolie, eller kan spises som kosttilskud i form af fiskeolie. Omega-6-fedtsyrer findes i planteolier og madprodukter fra dyr.

Det er forholdet mellem disse to fedtsyrer, der er altafgørende for at opnå den gode effekt. Forholdet bør være omkring 1 omega-3 til 3-4 omega-6, altså 1:3-4. I dag, som vi spiser i den vestlige verden, ligger dette forhold nærmere på 1:20. Det er ekstremt højt og meget usundt for os.

De rigtige signalstoffer

Det hænger sammen med produktionen af prostaglandiner, kroppens signalstoffer. Der findes fire slags: E1, E2, E3 og E4. Kort sagt er alle disse gode for os, undtagen E2, som er lidt mere kompleks.

E2 dannes ud fra arachidonsyre, en fedtsyre i omega-6, der kommer fra dyrefedt, mælkefedt, indmad etc. Vi har brug for denne fedtsyre, som er vigtig for hjernen og blodet. Dog kan for meget få blodet til at klumpe sammen, give smerter og undertrykke immunsystemet.

E1, E3 og E4, som er gode for os, dannes derimod fra omega-3-fedtsyrer. Man bør derfor prøve at indtage flere omega-3-fedtsyrer og skære ned på omega-6-kilderne.

Omega-3 har masser af gode egenskaber

Omega-3 har vist sig i flere undersøgelser at have positiv effekt på vægten, forebygger hjerte-kar-sygdomme og kan højst sandsynligt styrke kroppen i vores forsvar mod cancerceller. Desuden tyder det på, at fiskeolie kan hjælpe mod skizofreni, dæmpe aggressioner og har en positiv effekt på ADHD, DAMP mm.

Spis fiskeolie - men tjek kvaliteten

En af de nemmeste og bedste kilder til omega-3 i dag er kosttilskud. En kapsel fiskeolie om dagen er en rigtig god ide, især for dem, der ikke kan lide fisk, eller ikke spiser nok.

Når det kommer til fiskeolie er det meget vigtigt at kigge på kvaliteten af det, man spiser. Der var i slutningen af 2012 stort fokus på kvaliteten af fiskeolie, da der spredte sig tvivl, om olien i kapslerne måske var harsk. Hvis du tager dine forholdsregler, mener jeg, at fiskeolie er et rigtig godt tilskud med masser af gode egenskaber. Det er dog en god ide at være opmærksom på følgende to ting: Gå efter god kvalitet, gerne dansk-produceret fiskeolie. Jo ældre fiskeolien er, jo højere sandsynlighed er der for, at det er harsk. Derfor er det meget vigtigt, at du overholder udløbsdatoen. Hvis fiskeolie er for gammelt, er det i hvert fald harsk og så vil det gøre mere skade en gavn.

Vi anbefaler PurePharma Omega-3

Se hvad vi anbefaler i forhold til Omega 3 fiskeolie

Hvis du er på udkig efter højkvalitetsfiskeolie, kan vi anbefale PurePharma Omega-3. I et glas er der 20 kapsler, der hver indeholder minimum 74 % Omega-3 fedtsyrer. PurePharma Omega-3 er certificeret med fem stjerner fra IFOS (International Fish Oil Standards). Derudover har de en frisk citrussmag (smagen af fiskeolie er ikke særligt appetitvækkende i sig selv) - og sidst med ikke mindst er fiskeoliepillerne selvfølgelig udvundet gennem bæredygtigt fiskeri.

Du kan læse mere om, hvor du finder det gode fedt her.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.