Sundhed
Træning, der giver resultater – Cardio i fitnesscentret

Træning, der giver resultater

Nogle kan bedst lide styrketræning, andre er mere til cardio. Her kommer en lille introduktion til nogle gode måder at træne cardio på, hvis man gerne vil have nogle resultater ud af sin træning.

Hvis man keder sig med at lave cardio på de forskellige trædemøller, er der mange forskellige hold, der tilbyder cardiotræning. Eksempelvis danseklasser som Zumba og Sh’bam, step, Aerobic og endda boksning og combat-timer, hvor man kombinerer cardio og styrketræning.

Hvis man gerne vil træne almindeligt, uden hold, er et godt sted at begynde kombinationen af cardio og styrketræning. Begynd træningspasset med en kort opvarmning på løbebånd eller crosstrainer for at få hele kroppen varm, inden du begynder på de krævende øvelser. Cyklen er ikke optimal som opvarmning, fordi du mest kun varmer benene op. Med de andre træningsformer får du også overkroppen og armene med.

Opvarmningen skal få pulsen op, men pas på hvis du er nybegynder, at du ikke får skader. Intervaltræning er en nem måde at få pulsen op på, og det kan være en mere behagelig træningsform, hvis du har svært ved at beholde pusten over lange distancer. Start med at gå i rask tempo, gerne med stigning på, så du får varmen, men uden at belaste knæene for meget med løb i starten. Efter et minut eller to kan du begynde at løbe – gerne 5-10 minutter i et godt tempo. Hvis det bliver for hårdt, kan du gå, men husk at tage stigning på, så du får noget ud af det.

Derefter går du over til styrketræning. Ind imellem øvelserne ser det dog ud til at være en god ide at tage nogle korte konditionspas, hvor du får pulsen op. På den måde skyder du forbrændingen i vejret. Personligt synes jeg, at noget af det mest kedelige er at stå på en crosstrainer i 30 minutter. Der skal gerne ske noget. Derfor er intervaltræning ideel for mig. Man behøver ikke at stå på løbebåndet i en evighed, og resultaterne kommer lynhurtigt.

Forslag til intervaltræning på løbebåndet:

1 minut – Gå i moderat til rask tempo, evt. med stigning
½ minut – Løb så hurtigt, du kan.
1 minut – Gå i moderat til rask tempo, evt. med stigning

Gentag mindst 4 gange og slut af med at gå et minuts tid. Start programmet op, så det passer til din egen formåen. I begyndelsen var det hurtigste, jeg kunne løbe, omkring 11 km/t. Find dit eget udgangspunkt og byg stille og roligt ovenpå. Du vil hurtigt kunne mærke, at du bliver hurtigere og stærkere.

Afslut også gerne træningen med en gang cardio. Du bestemmer selv hvilken maskine, du bedst kan lide. Bare sørg for, at du får pulsen godt op igen. Du må gerne presse dig selv lidt. Det siges, at man får mest ud af cardio-træningen, hvis man har styrketrænet inden, så det er jo bare endnu en god grund til at slutte af med lidt løb, cykling, roning eller lignende.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.