Sundhed
Hvordan undgår og forebygger jeg forkølelse

Mange går og er syge i øjeblikket, og nogle bliver mere syge end andre. Men hvad er det egentlig, man selv kan gøre, for at undgå den irriterende smitte. Og hvordan kommer man af med forkølelsen igen?

Sund kost og en god hygiejne

Forkølelse er en række virusinfektioner i de øvre luftveje. Fordi næse-, bihule- og svælgrummet ikke er dækket af beskyttende hud, trænger vira nemmere ind og hægter sig fast her.

Man kan gøre mange ting for at undgå forkølelse. Nogle af de vigtigste ting er dog følgende to ting: Spis fornuftigt og sørg altid for at have en god hygiejne.

Den primære smittevej er faktisk vores hænder. I løbet af dagen kommer vi i forbindelse med masser af bakteriebefængte ting, så som håndtag, gelændere, toiletter og andre menneskers hænder. De bakterier vi påfører os, kan meget nemt ubevidst blive ført op til mund og næse. Derfor er det ekstremt vigtigt at vaske hænder ofte, både under og uden for smittefare. Husk især at vaske hænder efter toiletbesøg, og inden du skal lave mad.

Inflammation i kroppen kan gøre dig mere sårbar over for fremmede bakterier. Inflammation er en betændelsestilstand, der kan forekomme mange steder i kroppen. Faktisk vil der altid være en eller anden form for inflammation til stede i kroppen, men lader man den først udvikle sig, er det, at det kan blive farligt.

Inflammation er især et problem hos personer med meget fedtvæv, der opstår ved dårlige kostvaner. Spis i stedet masser af grønt og frugt, der indeholder masser af gode vitaminer og mineraler til kroppen.

Hvad så hvis jeg allerede er blevet syg?

Hvis du er blevet syg, er der mange ting, du kan gøre for hurtigere at komme på benene igen:

Lad være med at spille helt: Du skal selvfølgelig ikke blive hjemme, fordi du hoster lidt, men omvendt bør du blive væk, hvis du virkelig er syg. Både for din egen, og din omgangskreds’ skyld.

Pak dig godt ind: Sørg for at holde dig varm. Undgå især kulde omkring fødderne og træk. Drik masser af varmt: Kamillete, urtete og hyldebærsaft virker alle virushæmmende, så det er et rigtig godt valg.

C-vitamin, c-vitamin, c-vitamin: C-vitamin er ekstremt effektivt i mange henseender, ikke mindst til både forebyggelse og bekæmpelse af forkølelse. De virker virusdræbende og er gode antioxidanter, der bekæmper frie radikaler og inflammation. Når vi er syge bruger kroppen ekstremt meget c-vitamin til at bekæmpe infektionerne, derfor kan vi tåle rigtig meget c-vitamin i disse perioder. Den eneste bivirkning ved c-vitamin er diarré, men i underskud, er vi ikke i risiko for at få det. Derfor kan du roligt tage meget mere end de 75 mg, der anbefales dagligt. Du kan roligt tage 500 mg flere gange om dagen, til du igen har det bedre.

Undgå motion og alkohol de første par dage: Alkohol får slimhinderne til at hæve, så vent lige med den, indtil du er ved at være ovenpå igen. Det er individuelt, hvornår vi føler os klar til at dyrke motion igen, men lyt til kroppen, og hav ikke dårlig samvittighed over at holde et par dages pause, inden du går i gang igen.

Undgå så vidt som muligt lægemidler: Medicin som Paracetamol dæmper vores naturlige forsvar mod infektionerne, og tager over for os. Det kan virke rigtig godt akut, men det er en dum idé i det lange løb, da det kun udskyder den naturlige bekæmpelse af sygdommen. Der skal ikke mere end et par tabletter til at forlænge sygdommen med et helt døgn.

 

Kilde: Radiodoktoren.dk

Prøv også at læse om, hvad hormoner gør for din sundhed.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.