Sundhed
Hvad kroppens hormoner gør for din sundhed - Del 2

Dette er anden del af et opslagsværk over nogle af de vigtigste hormoner, vi producerer i kroppen.

Det endokrine system, som er det ”fine” ord for hormonsystemet, regulerer og styrer en lang række vigtige processer i kroppen. Derfor kan en lille portion viden om disse faktisk hjælpe os med at blive sundere.

Endorfiner

Her er et rigtigt lykke-hormon, som i høj grad udskilles, når vi dyrker motion. Træning og motion kan altså give os et ordentligt humør-boost og give os en følelse af lykke. Desuden kan endorfiner virke smertestillende på spændinger og deciderede smerter. Det er bl.a. derfor man ofte anbefaler motion til piger, der har menstruationssmerter.

Man kan faktisk blive helt ”høj” af dette stof, og derfor skal man passe på, at man ikke kommer til at overtræne. For meget træning nedbryder kroppen, men det kan være svært at stoppe, når man først er kommet i gang. Endorfiner virker narkotiske på kroppen, og det er derfor, man hører om mennesker, der bliver direkte afhængige af deres træning. Følelsen er god, når man har trænet, men det er vigtigt, at man lytter til kroppen og ikke skader mere, end man gavner.

Serotonin

Serotonin er et vigtigt signalstof, der har indflydelse på en række forskellige ting. Overordnet er stoffet enormt vigtigt i forhold til vores sindstilstand. Man mener, at serotonin-aktiviteten i hjernen har indflydelse på, hvor impulsive vi er. Desuden ses der en tydelig sammenhæng mellem mangel på stoffet og depression. Mangel på serotonin kan nemlig både gøre os energiforladte, nedtrykte, og forstyrre vores søvnrytme og sexlyst. Alle er symptomer på depression.

Serotonin dannes ud fra aminosyren tryptofan, som bl.a. findes i æggehvidestoffer og kød. Tryptofan findes også i eksempelvis bananer, ananas, avocado, tomater og valnødder, og disse madvarer er derfor gode kilder, hvis man vil hæve sit serotonin-niveau på en naturlig måde.

Dopamin

Dopamin regulerer først og fremmest eufori, altså vores lystfølelse. Det fungerer som et slags belønningssystem, og det er bl.a. derfor vi kan blive afhængige af visse ting. Dopamin udløses især ved brug af narkotika som f.eks. kokain. Det udløses dog også i forbindelse med almindelige ting, så som når vi har sex, vinder i spil eller når vi spiser mad, vi godt kan lide. Bl.a. sukker menes at udløse dopamin, og derfor mener flere og flere, at sukker kan være ligeså vanedannende som kokain.

Den gode nyhed er, at træning også udløser dopamin, så hormonet kan altså også hjælpe de gode vaner på vej. Ligesom i forbindelse til endorfinerne skal man passe på, at man ikke begynder at overtræne, og dermed nedbryder kroppen mere, end man opbygger den.

Oxytocin

Endnu et lykke-hormon, der først og fremmest er vigtigt i forhold til kvinders fødsel. Derudover er det dog også ganske interessant. Oxytocin kan give en følelse af at være afslappet og rolig, det giver en følelse af, at alt nok skal gå. Man mener, at hormonet endda kan nedsætte kortisol-niveauet i blodet, og dermed reducere stress. Desuden lyder det til, at oxytocin kan sænke blodtrykket, hæve vores smertetærskel og i det hele taget styrke fordøjelse og immunforsvar.

Oxytocin udløses først og fremmest ved fysisk berøring. Det kan være, når man giver hinanden et knus, et kys, under sex, og massage. Mentalt nærvær og tryghed blandt mennesker kan også hæve oxytocin-niveauet.

Adrenalin

De fleste af os har nok hørt om udtrykket ”adrenalin kick”. Det udløses f.eks., når vi hopper ud med faldskærm, eller lidt mere generelt, når vi bliver udsat for fysisk eller mental stress. Blodtryk, hjerterytme og blodsukker stiger, og musklerne får masser af energi.

Adrenalinudskillesen er en urgammel mekanisme, som gjorde os i stand til f.eks. at løbe fra store krybdyr. Kroppen bliver lynhurtigt sat i et stadie, hvor vi er sprængfyldte af energi og kan reagere hurtigt.

Der kan argumenteres imod, at hård træning er dårligt for personer, der er stressede. Når vi træner, udskilles en mængde adrenalin sammen med cortisol, som sætter os i en ”stress-situation”. Udskillelsen af cortisol nedsættes over tid, og træning kan derfor bruges til forebyggelse. Det hjælper dog ikke personer, der allerede er stressede, og de bør i stedet holde sig til roligere former for træning, eksempelvis gåture, meditation og visse former for yoga for at udskille mindst muligt stresshormon.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.