Sundhed
Kroniske smerter - Hvad kan man gøre?

Hver dag oplever folk smerter, som en hel naturlig del af livet. Det er midlertidige smerter, der går hurtigt over igen, og som man hurtigt glemmer.
Hvad mange ikke er klar over er, at helt op mod 20% af Danmarks befolkning lever livet med kroniske smerter, som er en meget mere alvorlig tilstand, og flere bliver ramt hver dag. Der er desværre alt for lidt fokus på kroniske smerter, og alt for få er klar over problemet.

Hvad er kroniske smerter?

Kroniske smerter er smerter, der har varet i 6 måneder, eller længere end forventet. Kroniske smerter kan opstå i forbindelse med et trafikuheld, en operation, eller noget så simpelt som at falde eller støde ind i noget. Modsat regulære smerter, kan kroniske smerter også opstå uden grund, som det bl.a. er tilfældet med fibromyalgi.

Hvis man først har fået kroniske smerter, er det meget få, der slipper af med dem igen. Dog kan smerterne i langt de flestes tilfælde lindres.

Hvad kan man selv gøre?

Er dine kroniske smerter alvorlige, skal der måske professionelle til at hjælpe dig med at lindre smerterne, men der er en række naturlige metoder, det kan betale sig at afprøve.

Motion: Motion udløser kroppens egne morfinstoffer, som lindrer smerter og gør os i bedre humør, så sørg for at få nok af den vigtige motion. Selvfølgelig i et omfang, så dine smerter ikke bliver værre.

D3-vitamin: Undersøgelser har vist, at især folk med muskelsmerter har mangel på D3-vitamin i blodet, og et tilskud af solskinsvitaminet kan lindre smerterne. Sørg for at få nok sol i sommermånederne, og tag gerne tilskud af D3-vitamin resten af året, gerne 100 µg om dagen.

Varme og kulde: Det er forskelligt fra person til person, hvad man oplever, der lindrer smerterne, men for rigtig mange kan det at tilføre varme eller kulde hjælpe. Det kan være via en varme- eller kuldecreme, eller ispakninger og varmepakninger.

C-vitamin: C-vitamin er et genialt antioxidant, som kan være med til at neutralisere inflammationstilstande i kroppen og lindre smerterne.

Den rigtige kost: Det er enormt vigtigt, at man får den rigtige kost, dvs. at man får levende, sund mad, og skiller sig af med forarbejdede madvarer, sukker og især dårlige fedtstoffer. Det er vigtigt at få nok af det sunde fedt fra bl.a. avocadoer, hørfrøolie, nødder etc. Samtidig bør man skrue ned for indtaget af mættet fedt og helt undgå margarine og blandingsprodukter.

Grin og godt humør: For mange er løsningen at lukke sig inde og isolere sig fra omverden, hvis man har kroniske smerter. Det er dog noget af det værste, man kan gøre. Kom ud og oplev noget, få nogle gode snakke med dine venner og sørg for at få grinet en hel masse. Når vi griner, danner vi endorfiner, som giver os et ”lykke-boost” og kan være med til at lindre smerterne.

Hvad nu hvis det ikke virker?

Når man har kroniske smerter, vil der altid være to sider af sagen, den fysiske og den psykiske. Det er vigtigt, at man får hjælp til begge dele, hvis man ikke selv kan klare det.

Landet over findes der tværfaglige smertecentre, som står klar til at hjælpe de mange danskere, der i dag har kroniske smerter. På et tværfagligt smertecenter er der professionelt personale, der kan hjælpe dig til at lære at leve et liv med smerter. Der er læger og sygeplejersker, der hjælper dig med eventuel smertestillende medicin, fysioterapeuter, psykologer og socialrådgivere.
Har man først fået kroniske smerter, er det vigtigt at gøre noget så hurtigt som muligt. Venter man, kan smerterne risikere at udvikle sig. Man kan læse mere om ventetider og de forskellige smertecentre, der findes i Danmark, på www.venteinfo.dk.

Har du brug for nogen at snakke med, eller brug for et godt råd fra fagfolk, åbner FAKS (Foreningen af Kroniske Smertepatienter) snart en ny rådgivningslinje for folk med smerter, Smertelinjen. Linjen åbner 1. april 2014.

 

Kilder: FAKS – Foreningen af Kroniske Smertepatienter, SmertePortalen.dk, Radiodoktoren.dk

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.