Af Redaktør
Annoncørbetalt indhold.
Enden på det finansielle system, som vi kender det, og adgang til enorme narkotikamarkeder, hvor man kan handle helt og aldeles anonymt. Dette er blot nogle af de emner, som man hører Bitcoins omtalt i forbindelse med. Men hvad er Bitcoins egentlig?
Hvad er penge egentlig?
Har du nogensinde overvejet, hvorfor du kan gå ned til den lokale købmand, give ham en flad 50’er og få en sixpack Tuborg til gengæld? Langt de fleste tager penge for givet og tænker ikke nærmere over de bagvedliggende kræfter, der driver hele vores finansielle system.
Penge er helt basalt det, som folk er villige til at modtage til gengæld for at afgive varer. Når købmanden tager i mod din 50’er og giver dig en sixpack Tuborg til gengæld, skyldes det, at I har en fælles forståelse for, at øllene og 50’eren har samme værdi.
Finansiel ordbog
Hvis du er som folk er flest, så er begreber som: ÅOP; Debitor; Kursskæring og Morarenter - som en by i Rusland. Det er det rene volapyk. Men vi har fundet et site, hvor der er en god ordbog, der beskriver de mange økonomiske udtryk som man ikke lige kender - med mindre man tager en økonomisk uddannelse. Sitet hedder: Lån penge nu. Disclaimer: Det er ikke en opfordring til at du skal stifte gæld nu! Men det er super godt at være klædt godt på, når du skal tale med din bankrådgiver, og før du eventuelt overvejer at tage et kviklån, som kan gå hen og blive en rigtig dyr fornøjelse.
Mærker din bankrådgiver, at du har styre på din økonomi, og du har en god økonomisk forståelse, så er du allerede godt på vej, til at have en god dialog med din bank - og dermed også få nogle konditioner, som ikke spænder ben for dig. Eksempelvis kan det have stor betydning, om du betaler 7% eller 10% på et forbrugslån, hvis du skal låne pengene til en bil. Det har også stor betydning, hvor lang tid dit ønske til løbetid er for tilbagebetaling af lånet.
Forbrugslån i din bank vil ikke være i bitcoins, men lad os alligevel se på, hvad det er:
Bitcoins – Den hemmelighedsfulde digitale valuta
Troværdigheden til traditionelle banker har siden finanskrisen været i bund, og Bitcoins blev også skabt som en direkte konsekvens af finanskrisen. En fyr ved navn Satoshi Nakamoto besluttede nemlig i finanskrisens efterdønninger i 2009 at skabe en valuta, der gik udenom bankerne og det traditionelle finansielle system.
I stedet for at bygge på tillid til bankerne og systemet, skulle Bitcoins bygge på noget så troværdigt som matematikken, der i sin uvildige natur er så troværdigt, som noget overhovedet kan være.
Noget helt andet er, at bagmanden Satoshi Nakamoto med stor sandsynlig ikke er én person, men derimod en hel gruppe af mennesker, der blot bruger Satoshi Nakamoto som dæknavn. Interviews har man aldrig fået med ham (eller dem), og derfor er Bitcoins indhyllet i en hemmelighedsfuld tåge, da man reelt set ikke kan vide, hvilke intentioner bagmændene har med den digitale valuta.
Open source og kryptografi
Bitcoins er bygget på såkaldt open source og kryptografi. Denne åbenhed og matematikkens troværdige aspekt er med til at opveje den manglende troværdighed, som bankerne i det traditionelle finansielle system udgør.
Når du sætter dine penge i banken, har du garanti for, at du til hver en tid kan komme ind i banken og hæve dine penge til kolde kontanter - hvis ellers ikke, at bankerne er gået nedenom og hjem i en ny finanskrise. Her har Bitcoins sine fordele, da den digitale valuta går udenom bankerne og lægger alt frem på bordet til offentligt skue.
Bagsiden af medaljen
Kan man stole 100% på Bitcoins? Det er et af de helt store spørgsmål. Et andet stort problem er, at man ved brug af Bitcoins kan handle anonymt på nettet. Derfor er der opstået store handelsportaler, hvor hårde stoffer og alskens ulovlige ting og sager forhandles. Da det er umuligt at opspore de folk, der har brugt Bitcoins til at betale med, er det en helt og aldeles umulig opgave at finde frem til gerningsmændene i disse sager.
Hvor kan man handle med Bitcoins?
Når en større flok anser noget for godt nok at modtage til gengæld for at give varer væk, har vi pludselig en anerkendt valuta – og det er netop det, som Bitcoins er ved at bevæge sig hen i mod. Brugen af Bitcoins bliver mere og mere udbredt på nettet, men kan også bruges i nogle fysiske butikker. Endda nogle få i København.
Hvad siger du? Skal du have vekslet nogle af din "rigtige" penge til Bitcoins?