Sundhed
Hvordan restituerer du bedst?

Hurtige skridt mod asfalten, en puls der stiger og sved, der pibler frem på panden. Tunge vægte der rammer gulvet, sved der drypper og en vejtrækning, der føles mere og mere anstrengt.

Din krop føles udmattet, men på den rigtig fede måde. Du kender sikkert følelsen efter en god løbetur eller svedig omgang styrketræning.

Følelsen er så fed efter træning, at du som regel får lyst til at gøre det igen. Men hvornår bør du tage en tur mere, og hvornår bør du gå hjem og hvile?

håndvægte mand

Restitution er nøglen til en sund krop

Mange tror, fejlagtigt, at hvis træning er godt, så må mere træning være dobbelt så godt. Det er ikke tilfældet.

Dine muskler har nemlig brug for restitution for at yde optimalt, hvilket betyder, at du bør hvile imellem dine træningspas.

Muskelfibre nedbrydes under træning, og har derfor brug for tid til at genopbygges, før de kan udsættes for endnu en omgang træning. 

En tommelfingerregel er, at hver muskelgruppe har brug for 48 timers hvile, men det betyder ikke, at du ikke kan træne i de 48 timer. En god idé er, at have et træningsprogram eller skema, hvor du skriver dine træningspas ned. På den måde kan du holde øje med, at hver af dine muskelgrupper får nok hvile.

Du kan risikere både at miste muskelmasse og styrke, men også at være mere udsat for skader, hvis du ikke overholder din restitution.

Find balancen!

Nøglen til en sund krop, der udvikler sig, er en balance mellem udfordringer på træningsfronten og tilpas restitution.

Hviledage bør derfor bruges konstruktivt, hvis du gerne vil forbedre din form. Restitution er ikke en undskyldning for at blive på sofaen i ugevis, med mindre du har fået en skade, der kræver ro i længere tid.

Noget af det vigtigste for  optimal resitution, er ikke blot fraværet fra træning, men også god søvn. Din krop udsættes for pres når du træner, og søvn er utroligt vigtigt for at kunne præstere igen. 

En personlig træner, en fysioterapeut eller faglige artikler på nettet kan hjælpe med gode træningsplaner, som tager højde for forholdet mellem hvile og træning, hvis du er i tvivl.

Læs hvordan du kommer godt i gang med træningen, uden at få skader, lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.