Af Frederikke
Vores kroppe er fra naturens side bygget til, at vi skal bruge den. Desværre bliver vi mere og mere inaktive som vores livsstil udvikler sig, og det er en rigtig skidt udvikling. Det er derfor ekstremt vigtigt, at vi holder os i gang, ved at tage nogle alternative beslutninger om, hvordan vi vil få bevæget os. Noget så simpelt som at cykle i skole/på arbejde er en nem måde at få sin daglige motion på. Tilmed er det fuldstændig gratis!
Tag en beslutning om at være mere aktiv – og vær det! Det kan kun gå for langsomt!
Start stille ud
Er du ikke vant til at træne, er det vigtigt, at du ikke begynder med at løbe 10 kilometer i turbofart, eller laver bænkpres med 20 kilo på hver side. Kroppen indstiller sig selv på, hvad dit normale aktivitetsniveau er, så hvis du pludselig overbelaster den, kan det give dig alvorlige skader, og så er du alligevel tilbage ved start. Kroppen skal have lov til stille og roligt at vænne sig til den nye belastning.
Egentlig er al træning overbelastning, og vi har rigtig godt af at arbejde lidt ekstra hårdt. Så længe det er i små mængder, og det føles godt, må det gerne gøre lidt ondt dagen efter.
Restitution er nøgleordet
Ligeså godt som det er at bruge kroppen, ligeså godt er det at holde en pause. En lille overbelastning af vores muskler er sundt. Der sker det, at vores muskelfibre bliver ”ødelagt” en smule, og det er altså restitutionen, der giver kroppen ro til at genopbygge muskelfibrene og gøre dem stærkere.
Hvor længe du skal restituere kommer an på, hvor hårdt du træner, og hvilke dele af kroppen, du træner. En hovedregel er, at du skal give dig selv lov til at restituere i 24-72 timer.
Spis efter din træning
En god måde at hjælpe restitutionen i gang på er at spise noget efter din træning. Man taler meget om ”det åbne vindue” efter træningen, som er de første 30 minutter bagefter. Her kan du med fordel spise lidt mad.
Kulhydrater og proteiner bør være i højsædet her, så prøv med et stykke rugbrød med makrel eller hamburgerryg. Du kan også med fordel spise et stykke frugt, gerne en banan.
Byg grundformen op først
Hvis du eksempelvis har svage knæ, giver det sig selv, at du ikke skal starte ud med 45 minutter på løbebåndet, en zumba-time og masser af squats.
Du kan med fordel begynde med cykling, træning med elastikker og mere skånsom holdtræning såsom yoga.
Resultaterne kommer måske ikke så hurtigt i begyndelsen, men til gengæld får du bygget din grundform godt op fra begyndelsen, og du undgår gener.