Af Frederikke
Proteiner har været det store hype gennem de sidste par år med populære slankekure og livsstilsændringer som Palæo-diæten, LCHF og Dukan-diæten. Aldrig er der blevet spist så meget kød som nu, og mange vidner om de bedre liv og succesfulde vægttab, det har ført med sig.
Men er protein så sundt, som alle siger? Nyligt udkomne undersøgelser sætter stadigt flere spørgsmålstegn ved, om så meget kød egentlig er godt for os.
Protein med måde er det nye mantra
Det egentlige fokuspunkt er faktisk ikke, om man skal spise kød eller ej, for kød indeholder rigtig mange vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Det vigtige, der her bliver sat fokus på, er mængden af kød, vi spiser. Det er blevet mere almindeligt at spise større og større mængder af kød, og med de populære protein-kure, er målet nærmest blevet ”Jo mere protein, jo bedre.” Dog bør mantraet nok nærmere være ”Protein med måde”.
Kroppen kan kun nedbryde en vis mængde protein
Vi spiser hytteost og skyr som aldrig før, og der bliver skyllet proteinshakes ned i lange baner i landets fitnesscentre. Alt sammen for at leve sundere, få en stærkere krop. Det er dog værd at tage et ekstra kig på, hvor meget protein, du indtager.
Der er masser af grund til, at vi kun bør spise en vis mængde protein. Som al mad, skal protein nedbrydes, når det kommer ind i kroppen. Men vi er kun i stand til at nedbryde en vis mængde protein om dagen. De nordiske kostanbefalinger (NNR) anbefaler, at man spiser ca. 1,1 g. protein pr. kilo kropsvægt. Det svarer til, at en person på 70 kilo skal spise 77 g. protein om dagen. Det præcise tal kan diskuteres, men vi får altså ikke noget ud af at spise masser af ekstra protein, som faktisk bare bliver udskilt igen.
Køds fordele og ulemper
På trods af, at de ekstra proteiner bare bliver udskilt igen, har det stor indflydelse på vores krop. Et stort indtag af kød har flere gange vist sig at øge risikoen for en række kroniske sygdomme, bl.a. diabetes og cancer. Foruden har kødproduktionen en stor indflydelse på vores globale miljø.
Når det så er sagt, har kød masser af gode og vigtige egenskaber. Det indeholder masser af vitaminer og mineraler, bl.a. jern, og aminosyrer, som er vigtige for vores immunsystem, hormonproduktion, energiniveau og meget andet.
Med dette i baghovedet, er det altså en dårlig idé at blive streng vegetar, for der er en hel række essentielle aminosyrer i kødprodukter, som vi ikke kan få andetsteds fra.
Fuldstændige og ufuldstændige proteiner
Der findes to former for protein, fuldstændige og ufuldstændige. Det har noget at gøre med sammensætningen af aminosyrer, og uden at gå længere ind i det, har det stor betydning for optagelsen og tilgængeligheden af proteinerne.
De fuldstændige proteiner er ekstremt vigtige for os, og de findes madvarer fra dyr, dvs. æg, kød, fisk, mælkeprodukter osv.
De ufuldstændige proteiner findes i planteriget, f.eks. i bønner, linser osv.
Kvalitet frem for kvantitet
Efter min mening er protein og kød en vigtig hjørnesten i vores daglige kost. Protein får os til at føle os mætte, så vi ikke overspiser, og det indeholder masser af gode ting for os.
Æg er den mest optimale proteinkilde, hvis man ser på optagelse af proteinerne, så de udgør bl.a. en perfekt morgenmad.
Skyr er også en glimrende proteinkilde.
Dog er det vigtigt, at man ikke får for meget protein, især kød, og at det, man spiser, er af god kvalitet. Forarbejdet kød som f.eks. det pålæg, man kan købe i butikkerne indeholder ofte nitrit og andre dårlige tilsætningsstoffer, og kødet er af ringe kvalitet. Køb i stedet et stykke kød, som du selv tilbereder og brug det som pålæg. Køb også kød med lav fedtprocent. På den måde undgår du en del af det mættede fedt, der findes i kød.
Nyd lidt, men godt!