Sundhed
Til snackeren, den søde tand og hygge-spiseren – hvordan stopper man?

Klokken er 15.30, og du ligger og læser lektier eller ser din yndlingsserie i TV’et. Pludselig er det som om chokoladen kalder på dig, venter på at blive spist. Du MÅ bare have noget sødt, og det skal være LIGE NU! Følelsen af, at vi skal have noget, der hurtigt kan give energi, kender de fleste af os. Men hvad er det, der skaber den pludselige og helt ustyrlige trang til noget sødt?

Det kan være svært at bryde vanen med at snacke, når man først er inde i rutinen, men heldigvis kan man komme af med trangen. For at forklare de pludselige sult-angreb skal vi ind og kigge på blodsukkeret.
Når vi spiser noget, stiger blodsukkeret. Sult opstår, når vi ikke får noget at spise, altså når blodsukkeret er lavt. I løbet af dagen gælder det om at have et blodsukker, der er stabilt. På den måde er vores krop hele tiden tilfreds og vi bliver ikke lige pludseligt meget sultne.

Madvarer påvirker blodsukkeret forskelligt. Ting, som rugbrød, kylling, kartofler, havregryn, fuldkornsvarer, grøntsager, mandler og nødder, avocado og så videre, holder blodsukkeret stabilt. Disse madvarer er svære at nedbryde, hvilket gør optagelsen af de forskellige næringsstoffer langsommere og dermed holder os mætte i lang tid. 

Modsat er der nogle madvarer, der får vores blodsukker ud af tur. Det drejer sig om alle sukkerholdige varer som slik, chokolade, sodavand, hvidt brød, hvid pasta og hvide ris. Sågar frugt, som indeholder frugtsukker.
Når man spiser madvarer, som indeholder meget sukker og er let nedbrydelige, vil energien i maden lynhurtigt optages, og ens blodsukker stiger meget hurtigt. Desværre falder blodsukkeret ligeså hurtigt igen, og ligeså hurtigt, som vi fik kværnet en hel plade Ritter Sport, er vi sultne igen.

Der er meget snak om, hvor mange gange man bør spise i løbet af en dag. Det handler om at finde ud af, hvad der fungerer bedst for en selv. Med det sagt, kan det være en god ide at få lidt struktur over sine måltider, hvis man har tendens til at snacke meget.
Jeg vil foreslå, at man prøver at spise hver 2-3. time. Det svarer til ca. 6 måltider i løbet af dagen, 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.Det vil holde blodsukkeret stabilt, så sulten ikke kommer bag på en.

Her er et par tips til nemme mellemmåltider på vejen:

Gode råd til mellemmåltider

  • 20 mandler eller 1-2 stk. knækbrød lavet af rugmel og et stykke frugt – Sukkeret i frugt får blodsukkeret til at svinge ud, men hvis du spiser det sammen med noget fiberrigt, vil det forsinke optagelsen og dermed holde blodsukkeret stabilt.
  • 3 store skefulde skyr med frugt – Tilføj evt. lidt agavesirup, hvis du ikke er vild med skyr.
  • Gulerods- og agurkestave med hjemmelavet creme fraîche-dip – tilføj de krydderier, du er vild med og du har en lækker dip.
  • ½-1 stykke rugbrød med ost og peberfrugt eller pålæg og agurk.
  • En halv avocado med rejer og citron til – evt. lidt at din creme fraîche-dip, hvis du ønsker.
  • Hjemmelavede müsli-barer – Der findes masser af opskrifter på Google. Find en med masser af naturligt sukker, som rosiner eller andet tørret frugt og ellers en masse nødder.
Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.