Af Anna
Er det fedt med masser af fedt? Eller burde du egentlig undgå fedt, hvis du gerne vil have en sund krop?
Debatten har raset både indenfor forskningen, populærvidenskaben og på sociale medier. Alle har en mening om fedt og dens betydning i kosten, men den mening er langt fra ens.
Er mættet fedt usundt?
I 1980erne og1990erne var fedt forbudt. Lightprodukter kom til Danmark, og alle eksperter lavede fedtfri opskrifter. De seneste 10 år har en ny bølge ramt, der siger det stik modsatte.
Stenalderkost og LCHF eksperter mener nemlig, at mættet fedt er sundt, og at kulhydrater burde ryge ud af kosten i stedet for fedt.
Der findes forskning for og imod begge syn på fedt, men officielle anbefalinger i Danmark lyder fortsat, at du bør indtage moderate mængder mættet fedt fra animalske produkter.
Er du blevet fristet af den kulhydratfattige livsstil, findes der mange gode produkter, hvor du stadig kan bage eksempelvis lowcarb-brød og kager uden kulhydrater.
Spis masser af nødder!
Kostråd ryger i øst og i vest, når det handler om mættet eller umættet fedt, men én ting kan de fleste blive enige om; nødder er gode i kosten i begrænsede mængder.
Nødder indeholder en del kalorier pr. 100 gram, men de indeholder også rigtig meget næring. En stor håndfuld nødder fordelt ud over dagen, måske lidt mere hvis du træner meget, vil være sundt for de fleste.
Der er mange nødder at vælge imellem, og du kan med fordel variere dit indtag af nøddesorter, hvis du vil have en sund og varieret kost. Cashewnødder smager dejligt og indeholder også jern, så de er gode, hvis du har lav blodprocent. Du finder økologiske cashewnødder til en god pris lige HER.
De populære mandler indeholder ikke kun store mængder umættet fedt, men også kostfibre og proteiner, så de er noget nær geniale som snack om eftermiddagen, hvor blodsukkeret ofte daler.
Jordnødder kan både spises som de er eller som peanutbutter, hvilket smager helt fantastisk, men også giver din krop et stort skud protein og dermed mæthedsfornemmelse.
Er du mere til sundere bagværk, kan valnødder kan bruges i et utal af opskrifter, kager, brød og knækbrød, og de er tilmed også den nød, der indeholder flest antioxidanter.
Læs mere om fedtsyrer og dyk ned i Omega-3 fedtsyrerenes verden lige HER
Indlægget indeholder affiliatelinks