Sundhed
En kødfri dag om ugen

Måske har du læst om ”meatfree monday” på nettet. Delvist vegetarisme er nemlig populært som aldrig før, men ikke (udelukkende) af dyreetiske eller sundhedsmæssige årsager.

Klimaet er blevet hot, og det er aktuelt som aldrig før at være med på den miljørigtige bølge. Men... Skal vi nu alle til at blive veganere? Må vi ikke spise kylling eller skyrlængere, der jo lige var så sundt? 

grøntsager

Vælg én kødfri dag om ugen

Retorikken i debatter om klima, sundhed og særligt dyreetik, kan hurtigt blive polariserede. Mange giver op på forhånd, da de aldrig bliver sunde "nok" eller "klimavenlige" nok, men virkeligheden er ikke sort/hvid og det er valget om en mere bæredygtig livsstil heller ikke.

Du behøver ikke lægge din bøf på hylden for evigt, men blot tænke i mængder.

Hvis du er vant til at spise kød til alle dine måltider, kan du prøve at skære ned på blot ét af dem. Vælg eksempelvis grød med nødder og frugt til morgenmad og gem dit kødpålæg til senere på dagen.

Du kan også hoppe med på den moderne bølge og vælge én kødfri dag om ugen. På den måde kan du beholde dine gamle vaner alle andre dage i ugen, men stadig være med til at gøre en lille forskel.

Det er nemlig en myte, at alle skal ændre deres livsstil mod det helt vegetariske, eller endda veganske, for at gøre en forskel for klodens klima. Hvis alle danskere indførte én kødfri dag om ugen, ville det danske kødforbrug jo minimeres med 1/7, hvilket bestemt ikke er småting på en måned, et halvt år eller et år.

Inspiration til vegetarisk aftensmad

Nu hvor du har besluttet dig for, at der skal skæres bare en smule ned på hjemmets kødforbrug, kan de praktiske opgaver løses. 

Det kan nemlig være svært i starten, at tænke ud af "kødboksen". Bogstavelig talt. Er du vant til at starte aftenens måltid med hvilken slags kød i skal have, kræver det en del mere kreativ tænkning, at vælge en kødfri løsning.

Først og fremmest kan det hjælpe IKKE at tænke i erstatninger. Du skal ikke have noget "i stedet for kylling" eller noget, der ligner en bøf. Du skal ganske simpelt have en dejlig omgang sund og nærende aftensmad, der tilfældigvis ikke indeholder kød, men er baseret på grøntsager.

Et godt sted at starte, er bælgfrugter og rodfrugter. De er billige, smager dejligt og mætter godt. Lever du af kolde salater, bliver du sandsynligvis kronisk sulten, og det er ikke specielt rart for nogen. Lav falafler af kikærter, bag nogle søde kartofler og køb en frisk pesto til. Eller prøv lækre varianter frisk pasta med forskellige slags krydrede toppings ala tomatsovs, pesto, linser og friske krydderier. 

Ved at tilfredsstille mundens behov for forskellige smagsnuancer og mavens behov for mæthed, vil du garanteret ikke savne kød den ene dag om ugen.

Er du en af dem, der har lidt svært ved at indtage store mængder grøntsager, kan du læse mere om sunde juice og smoothies HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.