Sundhed
Er chokolade giftigt eller super sundt?

Vi oplever ofte, at fødevarer nærmest kan gå fra den ene dag at være super-foods, til at være direkte usunde for os den næste. Igennem den sidste tid har chokolade så været i søgelyset, og det er med så diametralt forskellige påstande som, at chokolade er godt for hjertet til at chokoladen faktisk forgifter os. Men hvad passer egentlig?

Chokolade som sundhedsbooster

Mange madvarer har igennem tiden været udråbt som såkaldte superfoods, der booster vores sundhed. Alt fra æg og laks, til popcorn og blåbær. Chokolade har også været igennem møllen som en yderst gavnlig spise, fordi det ser ud til, at chokolade har en positiv effekt på vores helbred.

Frugt og grønt, spiddet på gafler

Først og fremmest er chokolade ikke bare chokolade. Og når forskere og kloge mennesker siger, at chokolade er sundt, er det faktisk kakao som råvare, der menes. Derfor kan al chokolade altså ikke siges at være sundhedsfremmende. For at det skal have en positiv effekt, skal det være chokolade med en høj kakao-procent, minimum 70-80%. Den helt mørke chokolade indeholder nemlig masser af kakao, og samtidig får vi mindre sukker og smørolie/fedt.

Hvad er fordelene så? De er mange. Chokolade, eller rettere kakaobønner, har nemlig vist sig at indeholde en stor mængde antioxidanter. Det drejer sig om de såkalde polyphenoler, og især flavanoler. Disse antioxidanter modvirker betændelsestilstande i kroppen, så vi ikke så nemt bliver syge. Helt konkret er antioxidanter gode i forsvaret mod sygdomme som kræft, hjerte/kar-sygdomme og Alzheimers, og chokolade viser sig i undersøgelser både at kunne sænke blodtryk og kolesterol.

Giftige stoffer i den chokolade, vi spiser

Skal man så bare spise en masse chokolade og regne med at blive super sund? Det skal du nok desværre ikke regne med. Chokolade er stadig en meget energitæt madvare, så selvom kakaoen indeholder gode ting, feder det altså også, hvis man får for meget.

Desuden har DR3’s Videnskabsmagasinet lige lavet en undersøgelse på chokolade og dets indhold af cadmium. Cadmium er et tungmetal, som især forekommer i områder, hvor der er meget vulkansk aktivitet. Mange af kakaobønnerne, som bruges til chokolade-produktionen, høstes i Sydamerika, hvor der netop er mange vulkaner. Derfor indeholder de fleste chokolade-produkter større eller mindre mængder cadmium.

Det anbefales, at man får maximum 2,5 mikrogram pr. kilo kropsvægt, pr. uge. Det tal svarer nogenlunde til, at man spiser 90-100 gram mørk chokolade dagligt, afhængig af chokolade-mærke. Og det er vel og mærke, hvis man ikke får noget som helst cadmium derudover. Så det er altså værd at tænke over, at man ikke spiser for store mængder chokolade, på trods af de gode antioxidanter.Pige står og tænker

Anbefalet indtag og en mulig super-chokolade

Nye projekter og undersøgelser tyder på, at man har fundet en måde at lave endnu sundere chokolade på. Studiet er lavet af VLIR Team Cocoa Project. De har fundet ud af, at man skal opbevare bønnerne på en bestemt måde, inden de ristes, og desuden riste bønnerne længere tid ved lavere varme. På den måde bevarer man flere antioxidanter, og derved skulle man kunne lave endnu sundere chokolade.

For lige at opsummere det hele, ser det ud som om, at små mængder mørk chokolade (70-80%) hver dag kan gøre en positiv forskel for ens helbred. Helt konkret drejer det sig om omkring 6-10 gram chokolade dagligt. Find derudover gerne afrikansk chokolade, da der er mindre vulkansk aktivitet, og chokoladen derfor indeholder mindre cadmium. Og mon ikke der så snart kommer en ny super-chokolade på markedet, efter de spændende nye undersøgelser?

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.