Af Frederikke
Med jævne mellemrum dukker der en ny fødevare op på avisernes forsider og på alles læber. Lige nu er opmærksomheden rettet mod popcorn, som for tiden bliver promoveret som den nye fantastiske superfood.
Selvom overskrifterne lyder tiltalende, er der nok nogle derude, der kan nikke genkendende til en del skepsis over for den utrolige historie. For det kan da kun være for godt, til at være sandt.
Fordelene ved popcorn
Dr. Joe Vinson fra det amerikanske University of Scranton, lavede i 2012 en undersøgelse på det totale indhold af polyfenoler i popcorn. Studiet påviste, at popcorn kan være gavnlige for os, især på to områder.
Først og fremmest blev det påvist, at popcorn faktisk indeholder et meget højt niveau af polyfenoler, der har vist sig at kunne nedsætte risikoen for en hel række kræfttyper og Alzheimer’s, blandt flere sygdomme.
Desuden indeholder popcorn en masse fibre, og er faktisk den eneste snack som sådan, der er 100% ubearbejdet, og derfor består udelukkende af fuldkorn. Faktisk viser det sig, at en enkelt portion indeholder 70% af det anbefalede daglige indtag af fuldkorn i USA. Derfor kan popcorn, ifølge Dr. Vinson, være en perfekt snack eller mellemmåltid.
Popcornmaskine
I biograffen koster en omgang popcorn kassen, så hvorfor ikke skabe den samme gode stemning derhjemme? Prøv eksempelvis at se denne cinema popcornmaskine.
På få minutter er dine sprøde popcorn klar, og du er klar til at hygge.
Salt og fedt skal droppes
Som før nævnt, giver det næsten sig selv, at der følger et men efter disse tydelige fordele. For det er altså ikke de popcorn, du køber i 3-pak i supermarkedet og smider i mikrobølgeovnen, der giver dig en sundere livsstil.
Det er ikke al saltet, eller den dårlige olie, der bruges i mikroovns-popcorn. Det er derimod selve popcornet, der som værende et fuldkorn, indeholder alle de gode ting. Især skallerne, som ofte sætter sig i tænderne indeholder masser af kostfibre.
Derfor er det afgørende, at det, du sætter tænderne i er hjemmelavede, luftpoppede popcorn. Altså den slags, du f.eks. laver over bål. Man kan også smide dem i en gryde med en god kvalitetsolie og drysse nogle krydderier bagefter, og få en lækker snack ud af det.
Men så kommer spørgsmålet, og det er alt det værd? Og er det overhovedet nødvendigt?
Får du fuldkorn nok allerede?
Et af Dr. Vinsons argumenter for, at popcorn kan hjælpe os på vej mod en sundere livsstil er, at en portion popcorn kan hjælpe os med at nå det anbefalede daglige indtag af fuldkorn. Den mængde luftpoppede popcorn, der svarer til en mikroovns-pose, indeholder godt 40 gram fuldkorn. Det er over 50% af de 75 gram, det anbefales, at voksne danskere indtager om dagen.
Det er selvfølgelig ikke så dårligt. Dog skal vi huske, at vi er ret gode til at spise fuldkorn i Danmark. Bl.a. rugbrød og andet fuldkornsbrød hjælper os godt på vej, men også grøntsager og visse frugter bidrager til vores daglige indtag. For at nå op på de 75 gram, kræver det blot, at vi eksempelvis spiser en portion havregrød og 1-2 skiver rugbrød. Det er faktisk ikke særlig meget, der skal til, og derfor skal man lige huske at tjekke, om man i forvejen får nok fuldkorn.
I USA er det et større problem end herhjemme, og derfor giver det mening, at denne (amerikanske) læge foreslår, at man bruger popcorn som en fuldkornssnack, for at nå sit daglige indtag.
Popcorn skal IKKE erstatte frugt og grønt
Hvis vi så kigger på de fantastiske antioxidanter, polyfenoler, skal vi igen overveje, hvad det er, vi erstatter. Det er muligt, at popcorn indeholder omkring dobbelt så mange polyfenoler som frugt og grønt gør. Til gengæld får vi en hel ekstra række vitaminer og mineraler gennem frugt og grønt, som desuden heller ikke påvirker vores blodsukker i ligeså høj grad.
Skal man gå et skridt videre, kan man også undgå den mulige fare, der er ved genmodicificering (GMO), som majs ofte har været udsat for. Men det er en helt anden diskussion.
Konklusionen må derfor være, at historien om popcorn som superfood er lidt ”overkill”. Popcorn har nogle gode egenskaber, og en portion hjemmelavede, luftpoppede popcorn kan sagtens erstatte et stykke knækbrød en dag. Dog er de heller ikke mere værd end så mange andre madvarer, og så man kan jo spørge sig selv, om det er besværet værd? Et stykke frugt, grønt eller andet kan give dig de samme sundhedsfordele, og dét en hel del lettere.
Læs også om at du kan spare penge ved at undgå madspild.
Artiklen har et link til eksternt website, der indeholder reklame.