Flytte hjemmefra
Spis rester!

Alt for mange unge spiser ikke resterne fra gårsdagens måltider, men smider dem blot i skraldespanden. 

Ifølge Arlas hjemmeside så smider hver dansker årligt mellem 60 og 65 kg mad ud i skraldespanden, og heri er madaffaldet altså ikke talt med. Det er utrolige mængder af mad. Prøv lige at overveje hvor længe du ville kunne klare dig for 65kg mad!

Heldigvis så er der i de seneste år kommet fokus på madspild i Danmark, og mange gode initiativer er blevet til for at hjælpe danskerne med at bruge resterne i køleskabet. Se her Arlas mange opskrifter på restemad til inspiration i hverdagen. Også organisationen Stop Spild af Mad har lavet opskrifter på restemad, og dem kan du se her

Kender du til Facebook-siden Rubins Restemad? Det er en side, som er særligt fokuseret på restemad, og du kan her få masser af gode ideer til (gen)brug af alle de rester, du har i køleskabet. Også på bloggen Nojsom.dk kan du få råd til at spare og genbruge i hverdagen. 

Se her Stop Splid af Mad’s sjove kampagnefilm med snobberne Fritz og Poul:

Hvad kan jeg gøre mod madspild?

Siden 2008 har organisationen Stop Spild af Mad forsøgt at gøre danskerne opmærksomme på deres forbrugsvaner, når det kommer til mad, og de har mange råd til, hvordan man kan undgå madspild. I det følgende kan du læse en sammenfatning af deres mange gode råd:

1. Indkøbslister og planlægning

Køb kun de varer som du har brug for og brug de varer, som du har købt. Drop impulskøbene og køb kun de mængder mad, som du ved, at du kan nå at spise. Derudover så bør du undgå at handle på top mave, for det er hovedet, du bør købe ind med!

2. Genovervej styk- og mængderabatter

Man sparer kun penge på mængderabatter, hvis man rent faktisk når at spise alt maden. Nedfrysning er altid en god ide, men hvis du oplever, at du ikke får alt din mad brugt, så er det bedre, at du køber mindre pakker.

3) Tilbered kun den mængde mad, som du kan nå at spise

Og hvis du alligevel kommer til at lave for meget så frys enten resterne ned eller spis den dagen efter. Planlæg efter portionsstørrelser så du ikke laver for meget, og overvej hvor meget du og andre i din husholdning kan spise inden, du laver mad.

4) Frys madrester ned

Del maden op i portionsstørrelser og frys den ned hvis du ikke får det spist i første omgang. Du kan holde styr på, hvornår du har frosset retterne ned ved hjælp af etiketter med dato og indhold. Mange laver mad til flere dage af gange for at mindske arbejdsbyrden i løbet af ugen, og her kan det også være en ide at fryse mad ned.

5) Hold orden i køleskabet

De ældste madvarer skal stå forrest, så du ved, hvad der skal spises først. Det er også en rigtig god ide, at skrive på emballagen hvornår du har åbnet for varen. Kød skal helst ikke overskride den påskrevne holdbarhedsdato, men mange madvarer kan faktisk godt holde sig længere end det, producenterne skriver på emballagen.

6) Skær emballagen op, så du får alt mad ud 

Vi kender det alle sammen – vi kan høre, at der er mere æblejuice i kartonen, når vi ryster den, men vi orker bare ikke lige at skære den op for én enkelt, ekstra tår juice. Det anbefaler Stop Spild af Mad dog, at vi gør for at mindske madspild.      

Læs mere om madspild på Stop Spild Af Mad og opdag hvad du kan gøre for at mindske madspild og derved hjælpe dig selv. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.