Sundhed
Er det sundt at gå i høje hæle og med sports-BH?

Her er en artikel, der henvender sig til pigerne derude. Det betyder dog ikke, at fyrene ikke kan læse med, for måske kan I give et godt råd videre til Jeres kærester eller mødre???

Jeg vil kigge lidt på to trends inden for tøj-verden, som er ret omdiskuterede: høje hæle og sports-BH’er. For er det overhovedet sundt at bruge disse to beklædningsstykker?

En fast del af dit træningsoutfit

En sports-BH er enorm vigtig for os piger, og den bør udgøre en fast del af ethvert træningsoutfit. Hvad en sports-BH gør, er jo i bund og grund at støtte op omkring vores bryster, så de ikke hopper så meget, når vi træner. Et almindeligt bryst kan ”hoppe” helt op til 9 centimeter for hvert løbetrin. Bruger man derimod en god sports-BH med optimal støtte, kan det reduceres til kun 2 centimeter.

Hvis du ikke vil have løse bryster, der begynder at hænge tidligt, bør du investere i en god sports-BH. De hårde stød er nemlig noget af det værste, vi kan udsætte bindevævet i brysterne for, fordi det hurtigere bliver slapt.

Det er rigtig vigtigt, at man får fat i den rigtige sports-BH. Et bryst bevæger sig i 8-tals form, og derfor er det en god ide at vælge en med skåle, som adskiller brysterne, ligesom en almindelig BH. Det giver den mest optimale støtte, fordi den støtter hele vejen rundt om hvert enkelt bryst.

Evig støtte giver hænge-bryster

Nu vi er ved vores to atributter alligevel, vil jeg gerne lige runde de almindelige BH’er også. Vi bruger BH’er for at holde vores bryster på plads, men det kan faktisk resultere i det modsatte. Den megen støtte kan nemlig gøre vores bryster slappe før tid. Bindevævet i brysterne har brug for selv at arbejde, for at det bliver stærkt og spændstigt. Hvis vi hele tiden fjerner den opgave ved at bruge BH og sports-BH konstant, går der ikke længe før de to piger begynder at hænge.

Derfor bør man aldrig sove med BH på, og i det hele taget er det en investering at gå så lidt med BH som muligt. Tag den for eksempel af, når du alligevel bare går derhjemme.

Høje hæle forkorter lægmusklen

Og nu til noget helt andet: høje hæle! De fleste piger elsker dem, for de gør vores ben lange og flotte, og de kan kaste glans over ethvert outfit.

Når det så er sagt, har høje hæle desværre en del dårlige egenskaber, som vi bør skænke en tanke, når vi vælger vores skotøj. Ja, faktisk har brugen af de høje sko en indflydelse på nærmest hele vores krop. De påvirker os hele vejen fra tæerne ud i foden, op i vores lægmuskler, knæ, hofter, bækken, lænd, ryg og skuldre.

To af de steder, hvor der umiddelbart forvoldes størst skade er på lægmusklerne og i knæene.
Når vi går med høje hæle forkorter vi nemlig lægmusklerne, og i ekstreme tilfælde, kan de ikke strækkes ud igen. Det kan forringe blodomløbet i benene, så man bliver stiv og får smerter i benene.

Højhælede kræver desuden en helt ny balanceindstilling fra vores krop. Det har stor indflydelse på vores knæ, som har enormt skidt af det. Forskning viser, at belastningen på knæene øges gennemsnitligt med 23%, når vi bruger høje sko. Derfor bør alle, men især folk med knæ-problemer, prøve at begrænse brugen af det høje skotøj.

Brug de høje sko med måde

Det er selvfølgelig ikke direkte sundhedsskadeligt at bruge højhælede, men det kan dog alligevel bringe mange dårlige ting med sig. Derfor bør du tilpasse din brug, bl.a. ved at gøre følgende ting:

  • Gå ikke i højhælede sko hver dag
  • Hav skiftesko med, så du kan skifte i løbet af dagen
  • Tag de høje sko af minimum hver anden time og lad fødderne få en pause
  • Træn dine fødder
  • Stræk dine lægmuskler ud, og massér dem eventuelt med en lækker creme eller en god kropsolie
  • Gå på bare fødder derhjemme

Læs også om sund træning med restitution.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.