Sundhed
Hvorfor mænd bør gå til Zumba

Træningsformer bliver verden over stigmatiseret til kun at henvende sig til bestemte køn. Kvinderne går til Stram Op, Zumba, dans, yoga og laver rytmegymnastik. Mændene derimod er større fans af crossfit, HIIT, boksetræning, hård styrketræning, fodbold og golf.

Selvfølgelig findes der også sportsgrene, som i højere grad er prægede af begge køn, men tendensen er gældende.

I dette indlæg vil jeg prøve at gøre op med nogle af de opdelinger, der er, og argumentere lidt for, at mænd altså sagtens kan gå til Zumba, og kvinder sagtens kan gå til crossfit.

Udfordr kroppen og optimér din træning

Hver gang vi udsætter vores krop for noget andet, end det den er vant til, udfordrer vi den, og det kan vi udnytte i vores træning. En af de typiske fejl mange begår, når de træner, er at fortsætte med det samme træningsprogram i en evighed. Kroppen vænner sig lynhurtigt til nye belastninger, og det betyder, at så snart man kører i rutinen, bliver kroppen ikke længere udfordret så meget, og dermed udvikler vi os ikke.

Det allerbedste vi kan gøre for vores træning og vores form er at blive ved med at ”chokere” kroppen med nye træningsformer.

En af de simpleste måder er at ændre rækkefølgen på de øvelser, du laver i fitnesscentret. Allerede dér belaster du kroppen på en ny måde, som er godt for den.

En endnu bedre måde er dog at springe ud i anderledes træningsformer, som virkelig får kroppen ”på afveje”. Er du vant til at løfte tunge vægte, kan du prøve at tage til en spinningtime en dag. Er du derimod vant til at løbe 10 kilometer et par gange om ugen, kan en time med styrketræning være et frisk pust i din træning.

Hvorfor yoga får dig til at løfte tungere vægte

Nogle har måske hørt om, at fodboldspillere eller basketball-spillere i stigende grad er begyndt at dyrke yoga i forbindelse med deres træningsprogram. Det er slet ikke så dum en idé. Yoga gør nemlig kroppen smidigere og stærkere. Det kan være en enorm fordel, ikke kun for basketball-spillere, når de skal hoppe højt med en bold, men også for de mænd, der styrketræner meget. En smidig krop øger din ROM (Range of Motion) og kan gøre en stor forskel i, hvor langt man kan komme ud i de forskellige øvelser, og desuden, hvor mange kilo, man kan tage.

Det bedste af to verdener

Som zumba-instruktør ved jeg af erfaring, at der mangler mænd på zumba-holdene landet over. De står gerne og lurer gennem døre og vinduer, men det er sjældent, at mændene tager skridtet ind i holdsalen. Det er ærgerligt, for selvom zumba (forståeligt nok) kan virke skræmmende på de fleste mænd, er det en god måde at komme i kontakt med en anden, mere bevægelig side af sin krop. Det kan nemt være en tiltrængt udfordring for de stive spinnere, der aldrig har prøvet andet.

Men debatten skal ikke kun være rettet mod mændene. Piger og kvinder derude kan også drage nytte af de mange fordele, der er ved at kaste sig ud i noget nyt. Lad det være slut med blot at kigge skræmt på de store vægte eller de vilde boksetimer. Spring i stedet ud i det, for hvis du er vant til at stå og hygge dig på dit obigatoriske step-hold hver tirsdag, kan det være en forfriskning at prøve en træningsform, der presser dig til dit yderste.

 

Derfor vil jeg på det stærkeste opfordre til, at næste gang, du tager afsted til træning, så prøv et hold, du aldrig har prøvet før. Måske bliver du positivt overrasket, og hvis ikke, så har du presset din krop på en ny måde, og det har den kun godt af. Det værste der kan ske er, at du bliver hooked på din nye oplevelse.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.