Sundhed
Freeletics og Tabata - Inspiration til din træning

Der findes et utal af forskellige tilbud og hold til hele verdens motionister, og der dukker konstant nye træningsformer op. Der er noget for enhver smag, og det giver os en evig mulighed for at udfordre os selv, og prøve nye ting af. Et koncept, som især er blevet populært de seneste par år er High Intensity Interval Training, også kaldet HIIT. 

freeletics oevelser vises af en pige

Det er et koncept, der dækker over en lang række træningsmetoder, som alle fokuserer på korte sessioner og intervaltræning. Man skifter således mellem ekstremt høj intensitet og små hvilepauser. En HIIT-træning kan vare mellem 4-45 minutter, begynder med en grundig opvarmning og slutter med en cool-down session.

Freeletics

Freeletics er en af de nyere træningsformer på markedet, som bestemt hører inde under kategorien HIIT. Det er efterhånden blevet en lille subkultur, og München siges at være moder-byen for freeletics øvelser. Det er en træningsform, hvor du arbejder uden redskaber. Det eneste, du skal bruge, er din egen krop. Freeletics øvelserne kan foregå alle steder, og når som helst.

Træningen foregår ved, at man prøver Freeletics’ gratis prøve-app, eller køber en app, hvorpå man får lavet et 15 ugers træningsprogram tilrettelagt efter sine mål og ønsker. Man kan træne alene, men der er også mange steder, hvor folk mødes og træner sammen. På Youtube kan man se motivationsvideoer, hvor folk fra hele verden har filmet deres fremskridt, og resultaterne er nærmest utrolige.

Skal man følge træningen 100% skal man trække i træningstøjet i mellem 5 og 45 minutter, 4 gange om ugen. Samtidig anbefaler hjemmesiden, at man følger deres kostplan, for at få det største udbytte.

Freeletics øvelser

Der er både nogle tydelige fordele og ulemper ved denne træningsform. Det er en træningsform, der virkelig kræver, at deltagerne yder maksimalt. Det er super effektivt, og som mange undersøgelser viser, giver højintensitetstræning os en øget forbrænding, der fortsætter i mange timer efter træningen er overstået. Det er nemt, da man ikke skal bruge nogle redskaber, og man kan lave freeletics øvelserne, når og hvor man vil.

Til gengæld er det ekstremt vigtigt, at man ser de forskellige tutorials igennem på app’en, så man er sikker på, at man udfører øvelserne rigtigt. 

dreng er klar til hit traening

Gør man det forkert, får man ikke det fulde udbytte, og man risikerer at få alvorlige skader.

Tabata – Gammel i gårde, men stadig effektiv

Tabata er også en HIIT-træningsform, som blev udviklet helt tilbage i 1996. Træningen går i al sin enkelhed ud på, at man yder sit absolutte maksimale i 20 sekunder, efterfulgt af 10 sekunders hvilepause. Dette gør man uafbrudt i 4 minutter. Det er en ekstrem højintens træningsform, den er godt dokumenteret, og man estimerer faktisk, at 4 minutters Tabata er mere effektivt end en hel time på en motionscykel ved moderat tempo.

I denne træningsform bruger man egen kropsvægt, håndvægte, kettlebells mm., og et komplet træningspas tager omkring 25-30 minutter inklusive en grundig opvarmning, 4 minutters højintens træning og en efterfølgende cool down.

Fordele og ulemper

Tabata er udviklet af den japanske Dr. Izumi Tabata, og der ligger altså masser af undersøgelser og videnskab bag udviklingen af denne træningsform. Den er ekstremt effektiv, og hvis man træner regelmæssigt, vil resultaterne begynde at vise sig efter blot et par uger. Træningssessionen er kort, så for de travle af os, er det bestemt et plus.

Dog bør man være meget opmærksom på, at man udfører alle øvelserne rigtigt.Er man ny til denne sport, bør man give sig selv ekstra tid til at udføre øvelserne de første par gange, så man bygger sin form op gradvist, og dermed undgår skader. Tabata-timer tilbydes i træningscentre landet over, bl.a. i Fitnessworld og i FitnessDK.

Læs mere om sund træning.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.