Af Frederikke
I 2007 lancerede Kræftens Bekæmpelse en stor kampagne, der skal få os til at skrue ned for solen og beskytte os selv mod dens stråler. Kampagnen har som formål at nedbringe antallet af hudkræft-tilfælde i Danmark, og budskabet i sig selv er ganske fornuftigt og relevant.
Kampagnen foreslår, at man holder sig i skyggen mellem 12 og 15, og ellers bruger en solhat. Solcreme anbefales også, og så bør man aldrig ligge og ”stege i solen”. Alle gode råd, som bør følges, når man er i stærk sol.
Desværre tegnes der flere og flere skræmmebilleder af solens påvirkning af vores krop, og det synes jeg er synd, for solen kan gøre mange gode ting for os.
Jeg vil i denne artikel prøve at remse nogle facts op omkring solen, og fortælle lidt om både positive og negative bivirkninger.
D-vitamin og årstiderne
D-vitamin bliver ikke kaldt for sol-vitaminet for ingenting. Når solens stråler rammer os, omdannes de til D-vitamin i huden. Dog er det vigtigt at vide, at i et land som Danmark, hvor mængden af sol varierer meget, har solen ikke altid den samme virkning på os.
Om sommeren er der oftest tilstrækkeligt med sol, og vi er ude nok til, at huden kan lave D-vitamin. Til gengæld er solen slet ikke stærk nok resten af året til, at vi kan danne D-vitamin. Derfor er det rigtig vigtigt at tage et tilskud af vitaminet, især i perioden fra september til april/maj.
Soldyrker uden rynker og skønhedsfejl
Når vi bliver brune, er det fordi, huden danner et beskyttelseslag mod solen, så den ikke bliver beskadiget for meget. Vi har nok alle set de lidt ældre kvinder og mænd på stranden, der ligner, at de har ligget og stegt i flere år i træk. De er ekstreme tilfælde på, hvad der kan ske med huden, hvis man får for meget sol. Solens stråler er skadelige for vores hud, og er medvirkende til, at huden ældes, og vi får rynker. Solbader man rigtig meget, kan der også forekomme hyperpigmentering, som er brune pletter på huden.
Det er ekstremt vigtigt at tilføre huden masser af fugt. Det er selvfølgelig en rigtig god ide at bruge solcreme, når man befinder sig i solen, så huden ikke bliver forbrændt. Desuden skal man også sørge for at få tilstrækkeligt med vand, da man hurtigere "tørrer ud" i solen og det ofte varme klima.
Sol med måde er mantraet
Det er selvfølgelig ekstremt vigtigt ikke at blive forbrændt eller solskoldet, for disse skader på huden øger risikoen for bl.a. hudkræft. Når man soler sig, brænder strålerne faktisk den folinsyre, der sidder i huden, væk. Derfor er det vigtigt, hvis man er soldyrker, at man får nok folinsyre, evt. ved at tage et tilskud. Er du i risiko for at udvikle hudkræft, eller vil du bare passe lidt ekstra på dig selv, kan et tilskud af Selen nedsætte graden af skader, vi påfører huden under solbadning. Når alt dette er sagt, er det dog vigtigt for mig at understrege, at der ingen tvivl er om, at solens stråler er rigtig gavnlige for os, og man bør ikke være bange for at gå ud i solen. Udover at være en vigtig kilde til D-vitamin, giver solen os også masser af varme, energi og lys, som har en stor positiv indvirkning på vores humør og velvære.