Sundhed
Får du vand nok?

Hvor meget vand er det anbefalet at få dagligt, og kan man egentlig få for meget vand at drikke? Vi har her samlet alt, hvad du behøver at vide, om væke-indtag, for at have en sund krop – især her om vinteren, hvor de fleste glemmer at væske ikke alene er en livsnødvendighed, men også en god måde at holde sygdom og indtørring af huden for døren.

sund madVand-vinter

Det er ikke så svært, at huske, at få store mængder væske indenbords om sommeren, men i de kolde vintermåneder er dette desværre en god vane, som mange af os får lagt lidt på hylden, eller i værste fald helt glemmer.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man drikker 1 ½ liter væske hver dag, og hvis man er fysisk aktiv, eller det er varmt i vejret, skal man drikke endnu mere. Hvis du derfor har svært ved at huske, at få den anbefalede mængde, er der hjælp at hente.

Gode tips til at få mere vand

Vand på flaske

Der findes et godt gammeldags husmoderråd om, at hvis man har svært ved at huske, at få drukket den mængde som man bør gøre hver dag, kan man fylde en halvandenlitersflaske og lægge i køleskabet. Først når den er tømt, har man drukket sin daglige væske, og på den måde kan man også følge med i, hvor langt man er. Efterhånden som man får opbygget den gode vane, kan det være at man kan nøjes med at få vand på øjemål og fornemmelse igennem dagen.

Krydr dit vand

Ved at få vandet til at smage godt, kan du også give dig selv lyst til mere af det. Sørg for, at vandet er koldt, enten ved at lægge det på køl eller med is-terninger. Du kan også ”krydre” vandet med citroner, jordbær eller anden frugt.

Kan man drikke for meget vand?

Ja, man kan godt drikke for meget vand. Hvis man drikker alt, alt for meget skyller man alle mineraler og salte ud af kroppen og man kan, ironisk nok, ende med at dehydrere, fordi væsken ikke kan binde i kroppen og vandet derved blot skyller direkte igennem kroppen.

Fordelene ved at huske sit vand

Huden bliver sundere og mere smidig. Forestil dig en spændstig vindrue kontra en indtørret rosin – sådan reagerer din hud også nogenlunde på at være i væskebalance kontra at mangle vand i kroppen. Man kan derfor sidestille det at drikke vand nok, med at blive smukkere.

Du bliver mere fysisk og mentalt udholdende

Hvis du mangler blot 2% væske, falder din præstation med 20%! Husk det, næste gang du skal til træning, eksamen eller anden krævende fysisk eller mental aktivitet, hvor du gerne vil kunne yde dit bedste. Læs også "Jeg HADER at løbe (men det skal vel gøres)"

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.