Sundhed
Glutenfri opskrifter til påske

Der er mange årsager til at vælge gluten fra i sin kost. Nogle følger den nyeste sundhedsbølge, hvor gluten ikke anses for en del af en sund livsstil, eller hvor følelsen af at være oppustet tilskrives glutenholdige fødevarer. 

Andre vælger hele næringskilden kulhydrater fra, hvor de lever efter LCHF (low carb hight fat) principperne, og mange har slet ikke truffet et valg selv, men er født med cøliaki, hvor de ikke tåler gluten.

fuldkorn

Spis glutenfrit i påskeferien

Hvad end din årsag er, kan det være svært at gå ind i den kommende påskeferie uden gluten. Påskefrokoster bugner som regel af brød, pålæg og mad med gluten

Vil du undgå dårlig stemning ved påskebordet, når du igen takker nej til fadet med panerede fiskefileter, kan du på forhånd tale med værten.

Det løser som regel de fleste konflikter med familien, hvis man er ærlig og høflig. Du kan forklare værten, at du har valgt gluten fra, men at det ikke er et fravalg af dem som vært eller din familie som selskab.

De fleste familier har nemlig en form for ritual omkring deres mad og kan derfor opfatte det sårende, hvis du takker nej til den årlige sildemad uden forklaring. 

Fortæller du derimod, at du glæder dig til at være sammen med dem alle sammen, og at du naturligvis glæder dig til at sætte tænderne i maden, men at du bare tager dit eget brød med under armen, så kan du forebygge dårlig stemning ved bordet.

Opskrifter til påskebordet

Din vært vil sandsynligvis være glad for at du har være ærlig på forhånd og ikke have noget imod, at du selv medbringer et bidrag til det årlige påskebord.

Du kan med fordel bage en stor portion glutenfrit brød, så hele familien kan smage. På den måde er i stadig sammen om maden, men spiser bare en smule forskelligt.

Der findes et utal af glutenfri færdigblandinger, som du kan prøve dig frem med, inden du serverer det for familien.

Du kan også kaste dig ud i et hjemmelavet glutenfrit gulerodsbrød bestående af 150 gram glutenfri havregryn, 50 gram mandler og 50 gram solsikkekerner, som blendes til mel og røres sammen med en knivspids salt, 1 tsk bagepulver, 2 spsk fiberhusk, 2 spsk risflager 50 gram hørfrø, 1 æg og 3 spsk skyr. Derefter river du to store gulerødder groft og rør sammen med dejen. 

Lad dejen hvile i 5 min og vurdér derefter, om der skal en smule mere fiberhusk eller vand i dejen, alt efter om den føles for våd eller tør. Hæld dejen i en smurt brødform og bag brødet ved 175 grader varmluft i ca. 30 min eller indtil en gaffel slipper helt, når den stikkes i brødet.

Nyd dit nybagte brød i selskab med din familie til årets påskebord. Vil du også have dessert med? Læs hvordan du bager sunde kager HER

Indeholder affiliatelinks

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.